Hodan Nedir, Faydaları Nelerdir?

Halk arasında çeşitli adları bulunmakla birlikte genel anlamda Hodangiller ailesinden geldiği için Hodan olarak ifade edilen bitkinin rengi mavidir.

17.05.2018-17:05 - (Son Güncelleme: 17.05.2018-17:42) Hodan Nedir, Faydaları Nelerdir?

Halk arasında çeşitli adları bulunmakla birlikte genel anlamda Hodangiller ailesinden geldiği için Hodan olarak ifade edilen bitkinin rengi mavidir. Ancak farklı zaman dilimlerinde beyaz ya da pembe çiçeklere de sahip olabilmektedir. Hem tohumu hem de gövdesinden yararlanıldığı için birçok hastalığın tedavi edilmesinde söz sahibi olan Hodan, ülkemizde çok bol miktarda bulunmaktadır. Farklı isimlerle anılmasından dolayı Doğu Anadolu, Marmara veya Karadeniz'de isimsel değişikler söz konusu olabilmektedir.

Hodan Faydaları Nelerdir?

İçinde önemli oranda kalsiyum bulunmasından dolayı kemik gelişimi ve sağlığı üzerinde en yararlı bitkiler arasında değerlendirilmektedir. Bundan dolayı çeşitli kemik rahatsızlıklarında kullanılabilmektedir. Kalsiyum ile birlikte potasyum miktarı da fazladır. Kalp rahatsızlıklarıyla birlikte damar tıkanıklıklarında da açıcı bir özellik içermektedir. Ayrıca potasyum sayesinde tansiyonun ortalama seviyelerde olması da sağlanmaktadır. Tansiyon hastaları tarafından tüketilmesi de bundan dolayı fazladır.

Balgam üzerinde etkili bir çözüm olmasından dolayı balgamlı öksürük rahatsızlıklarında Hodan tercih edilmektedir. Ani bir şekilde öksürüklerin kesilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca başta idrar sökücü özelliği olmakla birlikte çeşitli vücut iltihaplarında kullanılmaktadır. Çeşitli rahatsızlıkların yanında Hodan tohumundan elde edilen yağ sayesinde sivilce ve çeşitli lekelerden arındırılması da sağlanmaktadır. Başta yüz bölümünde ortaya çıkan sivilcelerin giderilmesinde günlük olarak kullanılmasının dışında selülit ya da çeşitli çatlakların giderilmesinde Hodan kullanılmaktadır.

Hodan Nasıl Kullanılır?

Dört mevsim kullanımı mümkün olan Hodan, yemek olarak da tüketilmektedir. Taze otların ayıklanmasının ardından tavada kavurma, salça veya yumurta ile karıştırılarak tüketilebilmektedir. Bunun için öncelikle suda bir saate kadar haşlanması gerekmektedir.
Taze Hodan otu ise salatalarda kullanılabilmektedir. Kurutulmuş olması halinde ise kaynatılarak çay olarak tüketimi sağlanmaktadır. 1 su bardağı içine 1 yemek kaşığı döküldükten sonra 10 dakika demlenmesi yeterli olmaktadır. Hodan tohum yağı ise çeşitli bölgelere sürülebilmektedir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal