Hidrosel

Hidrosel, etimolojik olarak Yunancadan gelir. Hydro su, cele ise tümör demektir. Hidrosel, testislerin çevresindeki zarların içerisinde normal durumundan fazla su birikmesi sonucu testis tabakası denilen skotrum’un şişmesidir ve halk arasında su fıtığı adıyla tanımlanır. Peki, Hidrosel nedir? İşte detaylar...

08.08.2020-16:29 - (Son Güncelleme: 08.08.2020-16:21) Hidrosel

Özellikle bebeklerde yaygın olarak görülen ve ağrıya neden olan, testislerin etrafında bulunan tabaka arasında normalden çok daha fazla su birikmesi sonucunda ortaya çıkan, testislerde şişlik durumudur.

HİDROSEL NEDİR?

Testislerin üzerinde bulunan tabaka, testislerin içerisinde bulunan spermlerin daha rahat hareketini sağlamak ve çeşitli dış faktörlere karşı korumak işlevine sahiptir. Bu tabakada yer alan sıvı bir yandan salgılanır, diğer yandan da emilimi sağlanır. Ancak, Hidrosel sonucunda bu üretim- emilim dengesi bozulur ve içeride bulunan sıvı miktarı artmaya başlar.

HİDROSEL HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?

Konjenital yani doğuma bağlı Hidrosel ve yetişkin hidorosel olmak iki türü bulunan bir hastalıktır.

Konjenital hidroselin nedeni, doğumdan sonra bir iplik kadar incelmesi gereken keseciğin kapanmamasıdır. Eğer, açıklık büyük boyutta ise, bel bölgesindeki çeşitli organları da etkileyerek fıtığa neden olabilmektedir.

Yeni doğan bebeklerinde iki tip Hidrosel vakası gözlemlenmektedir: Komünikan Hidrosel türü ve komünikan olmayan Hidrosel türü.

Komünikan Hidrosel vakalarında skrotum tabakasına uzanana karın zarı tamamen açıktır, diğerinde ise bu zarın karın bölgesindeki yerin tıkanması sonucu aşırı su birikimi nedeniyle oluşur.

Yetişkinlerde ise testisi çevreleyen tabaka üzerinde travma oluşması Hidrosel’e neden olur. Testis iltihaplanmaları, testiste oluşan tümörler ve radyoterapi gibi nedenler de yetişkinlerde Hidrosel rahatsızlığının görülme nedenlerindendir.

HİDROSEL BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtisi genellikle testisler üzerinde oluşan şiş tabaka olan hastalıktır. Bu şişliğin yanında, ağırlık, yanma ve ağrı gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.

İleri derecede hidrosellerde ateşin yükselmesi, titremeler, bulantı ve kusma durumları meydana gelebilmektedir.

HİDROSEL’İN TANI VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hidrosel tanısı, hasta öyküsü ve muayene ile kolaylıkla koyulabilmektedir. Genellikle Hidrosel vakalarında ağrı olmaz, testis bölgesindeki ağırlaşma şikayeti ile doktora başvurulmaktadır.

Bazı durumlarda, az sayıda da olsa, karın bölgesine kadar devam eden ağrı ve rahatsızlık hissi nedeniyle de doktora gidilmektedir. Hidrosel doğrudan ağrıya neden olmaz, eğer testis bölgesinde Hidrosel ile enfeksiyon bulunuyor ise o şekilde ağrı ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyon durumunda testis torbası üzerinde renk değişiklikleri ve kızarıklık gözlemlenebilmektedir.

Aynı zamanda, Hidrosel tanısı ışık yardımı ile de konulabilir. Karanlık bir odada testise tutulan ışık, Hidrosel vakalarında ışığın geçişini sağlar, transülliminasyon oluşturur.

Bazı durumlarda, ultrason kontrolü ile tanı doğrulanabilir.

Bebeklerde ortaya çıkan Hidrosel vakası genellikle kendiliğinden geçer ancak şiddetli bir durum ortaya çıkarsa cerrahi müdahale gerektirebilmektedir.

Yetişkin Hidrosel vakaları da 5 ya da 6 içerisinde kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Ancak, şiddetlenmesi ve sürekliliği, fıtığa evrilmesi gibi durumlar söz konusu olduğunda ameliyatla tedavi edilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal