HGB Nedir, HGB Düşüklüğü ve Yüksekliği Nedir?

HGB, halk arasında daha bilinen terimi ile hemogoblin, kanda demir molekülü içeren kırmızı kan hücrelerinde bulunan kompleks bir proteindir. HGB’nin temel fonksiyonu, akciğerlerden tüm vücut dokularına oksijen taşımaktır. Peki, HGB Düşüklüğü Ne Demektir? İşte bu merak edilenler haberimizde...

14.06.2018-15:07 - (Son Güncelleme: 21.05.2021-15:21)

HGB, yani bilinen terimi ile hemogoblin, kanda demir molekülü içeren kırmızı kan hücrelerinde bulunan kompleks bir proteindir. HGB’nin temel fonksiyonu, akciğerlerden tüm vücut dokularına oksijen taşımaktır. Peki, HGB düşüklüğü ne demektir? İşte HGB ile merak edilenler haberimizde...

HGB NEDİR?

HGB, yani bilinen terimi ile hemogoblin, kanda demir molekülü içeren kırmızı kan hücrelerinde bulunan kompleks bir proteindir. HGB’nin temel fonksiyonu, akciğerlerden tüm vücut dokularına oksijen taşımaktır. Hemoglobin içindeki demir molekülü, alyuvarların normal şeklini korumasına yardımcı olur. Kısaca hemoglobin bir hamal olarak işlev yapar.

HGB TESTİ NASIL YAPILIR?

HGB, hemoglobin olarak rutin yapılan tam kan sayımı (CBC) testinin dahilinde ölçülür. Tam bir kan sayımı, genel olarak doktorların istediği en bilinen testlerden biridir. Hastadan alınan tüpte kan örneğinin kırmızı kan hücrelerinden hemoglobin salınması için kimyasal olarak otomatik makinelerde yapılır. Serbest bırakılan hemoglobin daha sonra kimyasal olarak siyanür ile birleşerek ışığı emen bir bileşik oluşturur. Burada absorbe edilen ışık miktarı ölçülür ve bu ölçüm doğrudan kişinin kanında ne kadar çok hemoglobin bulunduğu ile ilişkili olarak değerlendirilir.

HGB DÜŞÜKLÜĞÜ NE DEMEK?

HGB, hemoglobin düşüklüğü, kişinin hemoglobin seviyesi ölçülürken, yaş ve cinsiyete göre kabul edilen sınırların altında kalmasıdır. Düşük hemoglobin değeri ise sıkça kullanılan bir diğer terim olarak anemi olarak bilinir. Aneminin en bilinen nedenlerinden bazıları ise şunlardır:

- Beslenmeden kaynaklanan eksiklik (demir, folik asit veya vitamin B 12 eksikliği)

- Gastrointestinal kan kaybı (ülser, kolon kanseri)

- Böbrek rahatsızlıkları

- Kan kaybı (travma veya ameliyat nedeni ile)

- Sık sık yaşanan burun kanamaları

- Şiddetli adet kanamaları

- Kızıl Kan hücresi sentezi problemleri (kemik iliği bozuklukları, orak hücre anemisi gibi genetik bozukluklar)

- Kemoterapi veya radyasyon tedavisi nedeni ile kemik iliği baskılanması

HGB YÜKSEKLİĞİ NE DEMEKTİR?

HGB yüksekliği, kan tahlilinde kanda ölçülen hemoglobin düzeylerinin kişinin yaş ve cinsiyetine göre kabul edilen sınırların üzerinde olması durumudur. Diğer bilinen adı da plisitemidir. Yüksek hemoglobin düzeylerinin nedenleri ise şunlardır:

- Akciğer hastalığı (amfizem, KOAH)

- Kanser türleri

- Sigara ve tütün içmek

- Kemik iliği hastalıkları

- Karaciğer rahatsızlıkları

- Kalp yetmezliği

- Sporcuların performans arttırıcı ilaçlar kullanması

- Dehidrasyon

Dikkat edilmesi gereken bazı özel durumlar ise şu şekildedir:

- Gebelik  esnasında Hgb, kan yoğunluğundaki artış nedeniyle hafif derecede düşük olabilir. Bu durum normal olarak kabul edilir.

– Yüksek irtifa yerleşim alanlarında yaşayan kişilerde Hgb değerleri her zaman daha yüksektir.

- Bazı ilaçlar Hgb değerlerini artırabilirler (Gentamisin, metil dopa).

- Bazı ilaçlar Hgb değerlerini azaltabilirler (antibiyotikler, antineoplastik ajanlar, aspirin, indometazin, rifampin ve sulfonamidler)

HGB YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tam kan sayımı tahlili sonucunda kanda hemoglobin değerleri yüksek ya da düşük çıkarsa, bu durumun nedeninin belirlenmesi ve de tedavi edilmesi gerekir. Öncelikle doktorunuzun bu HGB bozukluğunun altında yatan nedeni araştırması gerekir. Bu kan değeri bozukluğuna neyin neden olduğu kesin olarak teşhis edildiğinde de doktorunuz sizi ilgili birime yönlendirecektir, bu şekilde de hemen tedaviye başlanmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal