Her Pozitif Vaka Hasta Değil

Sağlık Bakanı Koca, dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili yaptığı açıklamada, her vakanın hasta olmadığını, testi pozitif olmasına rağmen hiçbir semptom göstermeyenlerin çoğunluğu oluşturduğunu söyledi.

01.10.2020-09:50 - (Son Güncelleme: 01.10.2020-09:51) Her Pozitif Vaka Hasta Değil

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilkent Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'ndan sonra düzenlenen basın toplantısında açıklama yaptı. Bakan Koca, ‘Şu ana dek, yaklaşık 33 milyon insana virüs bulaştı, bir milyonu aşkın ölüm gerçekleşti. Avrupa'da vaka sayılarında artış var. Dünya Sağlık Örgütü, salgında hayatını kaybedecek insan sayısının 2 milyonu bulabileceğini ileri sürüyor’ ifadelerini kullanarak arzu edilen değişikliğin henüz gündeme gelmediğinin altını çizdi. Dünyanın vaka tespiti konusunda yeterli düzeyde kararlılık göstermedğini, hatta istekli olunmadığını söyleyen Koca, ‘Böyle olunca, salgına karşı gerekli ataklığı gösterenler aleyhine sonuçlar çıkarılabilecektir. Dünya nüfusunun bu denli hareketli olduğu bir çağda yaşanan bir salgında endişe verici olan, tespit edilen vakalar değildir. Endişe verici olan, vaka tespit edilmemesidir. Salgında gözle görülmeyen her risk, izole edilmiş riskten çok daha fazla korkutucudur’ dedi.

Bu pandemi sürecinde ruh durumlarımızın da değiştiğini belirten Koca, belirsizliğin beraberinde getirdiği endişenin olağan olduğunu fakat bunun aşılabilir seviyede tutulması gerektiğini belirtti. 

Sözlerine devam eden fahrettin koca, ‘Herkes biliyor ki virüsün son tırmanışından sonra birçok yerde yaklaşık yarı yarıya bir düşüş sağladık. Aşı için önümüzde 2-3 aylık zaman kaldığı da düşünülürse tünelin ucu ve ışık göründü. Bazıları bu tünelden, emek vermeden, sırf konuşarak başarılı çıkmak istiyor ve hazır alaca karanlıktayken yarın unutulacak bazı iddialar ileri sürüyor. Bu yolun emekçilerinin cevap hakkı vardır. Bu, tedbirlere uyan ve devletine net güven duyanların da hakkıdır. Onlar adına konuşacağım. Her şeyden önce kelimeleri yerli yerinde kullanmak gerekir. Salgınla birlikte hayatımıza giren bazı kelimeler oldu. Aşı konusunda katedilen yol, bu kelimelerde bazı değişikliklere yol açtı. Artık dalgalardan, piklerden değil, tedaviden, bağışıklıktan bahsediyoruz. Testten ve vakadan bahsederken, şimdi daha çok taşıyıcıdan, hastadan, ağır hastadan söz ediyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Ayrıca her vakanının hasta olmadığını belirten Koca, ‘Şunu bilmemiz gerekiyor. Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor. İz sürücüler olan filyasyon ekiplerimiz ağırlıkla bunları tespit ediyor. Bu kişilere asemptomatik pozitifler diyoruz. Bunların salgın açısından önemi, bulaştırıcı yani taşıyıcı olmalarıdır. Eğer tespit ve izole edilmezlerse, salgının büyümesine yol açarlar. Gerekli destekle izole edildiklerinde, bu kişilerin testi, ortalama 1 hafta sonra zaten negatif çıkmaktadır’ açıklamasında bulundu.

AKILLI BİLEKLİK

Akıllı bileklik uygulamasını zorunlu olmadıkça kullanmak istemediklerini belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bileklik için yazılım yapıldığını ifade ederek ‘Ayrıca sabit, evde gerektiğinde sabit bir yere takılabilen, mesafeyi bizim ayarlayabilir olduğumuz, aileden birden fazla kişi varsa gerektiğinde birden fazla kişinin takip edilebilir olduğu, yani 30, 40, 50 metre gibi nasıl bir aralık vermeniz gerekiyorsa onun tanımlandığı ve o mesafe aşıldığında yine uyarı sistemi ile devreye giren bir sistem üzerinde çalışıldı, şu an yapıldı’ açıklamasını yaptı.

Akıllı bilekliğin, evde izole olmak istemeyen ve evde izole olmasından endişe duyulan kişilerde kullanılması gerektiğinin önemini vurgulayan Koca, ‘Sabit olanın ise akıllı telefonu olmayan kişiler için gerektiğinde devreye girmek üzere kullanılmasını düşünüyoruz. Yani yaygın, herkese bileklik tarzında değil, daha çok evde izole olma durumunda sıkıntı gördüğümüz, şüpheli bulduğumuz ve sorun yaşadığımız kişiler için’ cümlelerine yer verdi.

YOLUN EN GÜÇLÜ KISMI AŞILDI

Salgınla mücadele döneminde devletimizin, halkının sağlığı kadar ulusal çıkarlarını da korumakta olduğunu söyleyen Koca, ‘Çünkü bu virüsün saldırısı sadece insan vücuduna değildir, eğitimedir, hayatın bütün alanlarınadır. Salgın, devletin vatandaşlarına karşı yükümlülüklerini de hedef almaktadır. O yüzden mesuliyeti olmayan bazı kişilerin tenkitleri fotoğrafın bir noktasına mercekle bakıp leke aramaktan farksızdır. Yolun en güç kısmını aştığımızda inanıyorum. Tedbirleri titizlikle devreye soktuğumuzda korkunun yerini özgüven alıyor’ diyerek zor kısmın atlatıldığını belirtti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal