Her Derde Deva 'Ölümsüzlük İksiri'

Bağışıklık sisteminden sinir sitemine kadar birçok faydası bulunan kombucha çayı, Doğu Asyalılar tarafından ‘ölümsüzlük iksiri’ olarak adlandırılıyor. Fermente bir içecek olmasından dolayı oldukça faydalı olan kombucha çayının merak edilen faydalarını sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…

08.09.2020-12:25 - (Son Güncelleme: 08.09.2020-13:17) Her Derde Deva 'Ölümsüzlük İksiri'

Scobby isimli maya, siyah veya yeşil çaydan yapılan kombucha çayı, birçok evde de yerini almaya başladı. İzmirli girişimci Elif Yılmaz Koçak, kambucha çayının yazın 8 gün, kışınsa 15 günde evde kolaylıkla hazırlanabileceğini belirtti.

'Scobby' isimli mayaya, şekerli su ve çay ekleyerek 8 ila 15 gün boyunca bekletilerek hazırlanan bu çay, bağışık sisteminin güçlendirilmesini sağlarken, mide sorunlarına da iyi gelir.

SALGIN SÜRECİNDE TALEP ARTTI

Antioksidan özelliğe sahip olan çay, karaciğer sağlığı açısından da fayda sağlayarak B vitamini ile enerji verir. Bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği olan bu çaya içerisinde bulunduğumuz salgın sürecinde ilgi arttı. İzmirli girişimci Elif Yılmaz Koçak, ODTÜ İşletme bölümünden mezun olduktan sonra, 15 yıl boyunca kurumsal firmalarda çalıştı.

Aynı zamanda yoga eğitmenliği ve nefes koçluğu da yapan Koçak, kurumsal hayatı bıraktıktan sonra kendi işini kurmaya karar verdi. Önce arkadaşlarına kombucha çayı yaparak işi öğrenen Koçak, çayın, hem ailesinin ve çevresindeki insanların hayat kalitesini artırdığını fark etti.

Başta kombucha olmak üzere fermente içecekler üreten bir firma kuran Koçak, 2019 yılından bu yana İzmir'in Urla ilçesindeki atölyede üretim yapıyor.

Evde kombucha yapımına değinen Koçak, ‘Scobby denilen kombucha mayasıyla yapıyorum. Maya, çayı fermente ederek probiyotik bir hale getiriyor. Bağırsak ve sindirim sistemi için çok faydalı. Bir defa temin edilen scobby mayasından tekrar maya üretilebiliyor. Siz kendiniz bunu çoğaltarak kullanabilirsiniz. Bakteriler hem sindirime yardımcı oluyor hem bedene alınacak besinlerin hangileri olacağına karar veriyor. Detoks etkisi olduğu için karaciğere fayda sağlıyor. B vitamini içerdiği için enerji veriyor. Fermantasyon süresi hava sıcaklığına göre değişiyor. İdeal sıcaklık 26-28 derece arası. Scobby mayası, sıcak su, şeker, yeşil veya siyah çay karışımı ile yazın 8 günde yapabilirsiniz. Karışımı koyduğunuz kavanozun ağzını bir bezle kapatıp bekletin. Kışın ise fermantasyon 15 güne kadar uzayabiliyor’ ifadelerini kullandı.

'DÜZENLİ TÜKETMEYE BAŞLADIM, DAHA AZ HASTALANIYORUM'

Kombucha çayı tüketmeye başladıktan sonra bağışıklık sisteminin güçlendiğini belirten Niyazi Koçak, ‘Metabolizmam çok iyi çalışmıyor, kırılgan bir yapım var. Daha öncesinde çok hasta olurdum ve kendimi çok halsiz hissederdim. Düzenli olarak tüketmeye başladıktan sonra kışın daha az hasta olmaya başladım. Hastalansam bile daha çabuk atlatıyorum. Çayı tüketenler benim yaşadığım durumu yaşıyor. Kendilerini daha enerjik ve aktif hissettiklerini söylüyorlar. Koronavirüs sürecinde de talep arttı. İnsanlar endüstriyel gıdalar yerine doğal gıdaları tercih etmeye başladı. Fermente ürünler de bu anlamda çok faydalı’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal