Her 10 Kişiden 4'ü Maskesini Değiştirmiyor

Kovid-19 sebebiyle hayatımıza giren maskeler hakkında birçok araştırma yapılıyor. Yapılan bir yeni araştırma ise Türkiye’de her 10 kişiden 4’ünün tüm gün maskeyi değiştirmediği bilgisine ışık tuttu. Ayrıca kumaş maske kullanan her 3 kişiden 1’i maskesini her gün yıkıyor.

12.11.2020-17:37 - (Son Güncelleme: 12.11.2020-17:29) Her 10 Kişiden 4'ü Maskesini Değiştirmiyor

Dünya genelinde yarım milyarın üstünde kişiye bulaşan koronavirüs salgını sebebiyle hayatımızda bir anda önemli bir yere sahip olan maskeler ile ilgili çeşitli araştırmalar gerçekleşiyor. Yapılan bir araştırmaya göre ise Türkiye'de her 10 kişiden 4'ünün tüm gün aynı maskeyi kullandığı tespit edilirken, kumaş maske takan her 3 kişiden 1'inin maskesini her gün yıkadığı bilgisine ulaşıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent'in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek girişimlerinden yeni nesil online araştırma servisi olan Adgager, Kovid-19 nedeniyle maske kullanımının analizini gerçekleştirerek, Maske Kullanım Alışkanlıkları Raporu'nu oluşturdu. Kovid-19 salgınının ardından gerçekleştirilen bu çalışmaya, Türkiye'nin 79 ilinde yaşayan 2 bin 553 kişi katılım sağladı.

Rapora doğrultusunda, her 10 kişiden 4'ü tüm gün aynı maskeyi kullanırken, katılımcıların yaklaşık olarak yarısı maskesini yalnızca birkaç saat kullanıp yeniliyor. Maske olarak kumaş ürün tercih eden her 3 kişiden 1’i ise maskesini her gün yıkıyor ve maskeyi yıkamadan atla kullanmıyor.

ÇOĞUNLUK CERRAHİ MASKE KULLANIYOR

En çok tercih edilen maske ise cerrahi maske. Yüzde 73 oranında tercih edilen cerrahi maskeler, her 4 kişiden 1’inde mevcut.

Cerrahi maskelerin ardından ise yüzde 15 oranında tercih edilerek bez ve kumaş maskeler geliyor. Öbür maskelerin kullanımları ise oldukça düşük oranda. 

PAKET MASKEDE İLK TERCİH ECZANE 

Cerrahi maskelerin ömrünün kısa oluşu nedeniyle sürekli olarak ihtiyaç olan 20'li, 30'lu ya da 50'li paketlerin satışının sağlanacağı kanallar da tüketim ile paralel artış yaşadı. Rapor doğrultusunda en çok tercih edilenler maskeler yüzde 58’lik oranla 50’li paketler. İlk tercihi eczaneden maske almak olan kişilerin oran yüzde 35 iken, marketlerden maske satın almayı tercih edenlerin oran yüzde 30.

MASKE TAKMAYANLAR TEDBİRSİZ GÖRÜLÜYOR

Adgager'in raporunda yer alan bilgilere göre, maske kullanan kişilerin yüzde 67'si maskelerin koruyuculuğu hakkında ortalama fikirlerde. Maske kullanan kişilerin yüzde 27’lik dilimi dışarıdayken maskelerini asla çıkarmadıklarını belirtirken, dışarıdayken maskelerin en çok çıkarıldığı zamanlar ‘yeme-içme’ durumlarında oluyor. Açık havada yürüme esnasında maskelerini çıkaran kişiler ise 28 oranında. Maske kullanan kişilerin 10’undan 9’u  maske takılmamasını tedbirsizlik olarak görmekte. Ayrıca maske takılmamasının diğer kişilerin endişelerini artırdığını ve çevredeki kişilerin de hayatlarının riske atıldığı düşünülüyor.

Maske araştırmasına katılanların yüzde 77’si mevcu ceza ve yaptırımların artırılması gerektiği düşünmekte. Kendileri oldukça önlemli davranan kişilerin çevresindeki diğer kişilerin ve iş dünyasının önlemlerini yetersiz bulanlar oldukça fazla oranda.

Katılımcıların yüzde 55’i aldığı tedbirleri yeterli buluyor. Yüzde 30’luk dilimdekiler ise çevresindeki kişilere güvenmiyor ve yetersiz önlem almadıklarını düşünüyor. Kimileri normalleşmeye destek verirken, kimileri çoğalan vakalar ile ilgili endişeli...

ÇOĞUNLUK İKİNCİ DALGAYI BEKLİYOR

Her 10 kişiden 8'i vakaların artması sebebiyle endişelerinin devam ettiğini belirtiyor. Araştırmaya katılım sağlayanların yüzde 84'ü ikinci dalganın gelme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünürken, vakaların giderek artmasını bekliyor.

Rapordaki verilere göre, Kovid-19'u için geliştirilen aşının bulunmasıyla beraber katılımcıların yarısı mutlaka aşı yaptıracak. Her 10 kişiden 6'sı ise salgının zaten 1 ya da 2 yıl içinde biteceğini düşünüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal