Hastalar Virüse İnanmıyor! 'Böyle Bir Virüs Yok' Diyor

Doktorlar, Çin’de ortaya çıkan ve kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınına karşı mücadele sürecinde yaşanılanları anlattı. Hastaların birçoğunun ‘böyle bir virüs yok’ diyerek yakalandığını belirten doktorlar hastaların tutumunu eleştirdi.

10.09.2020-09:29 - (Son Güncelleme: 10.09.2020-09:23) Hastalar Virüse İnanmıyor! 'Böyle Bir Virüs Yok' Diyor

Hatay'da görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal İnce, Covid-19 hastalarının tutumunu eleştirerek, ‘Hastaların çoğunun 'böyle bir virüs yok' diyerek yakalandığına tanıklık ettim. Hasta, virüse inanmıyor’ ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Mart ayında görülmeye başlayan koronavirüs salgınında fedakarca görevini yerine getirmeye çalışan binlerce doktordan biri olan Dr. Kemal İnce, bu sürecin hem kendileri için hem de hastalar için zorlu olduğunu kaydetti.

İnce, Mart ayından bu yana kendi evinde dahi ayrı bir odada ailesi ile arasına mesafe koyarak kalıyor. 15 yaşındaki kızına o günden beri hiç doyasıya sarılamadı.

‘HERKES AYNI DUYARLILIĞI GÖSTERMELİ’

Hem kendisi hem sevdikleri hem de hastalar için sağlık çalışanlarının büyük özveri gösterdiğini belirten İnce, herkesin bu konuda aynı duyarlılığı göstermesi ve kurallara uyması gerektiğini belirtti.

Maske, sosyal mesafe ve hijyene dikkat edilmemesinden dolayı insanların hastalığa yakalandığını belirten İnce, bu konulara her şeyden çok dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

‘HASTA, VİRÜSE İNANMIYOR’

Vatandaşların birçoğunun doğru düzgün tedbir almadığı için hastalığa yakalandığını belirten İnce, şunları kaydetti:

‘Hastaların çoğunun 'Böyle bir virüs yok' diyerek yakalandığına tanıklık ettim. Hasta, virüse inanmıyor. Diyor ki 'Benim başım ağrıyor, çok ciddi kas ağrılarım var ama dün buz yedim, klimada kaldım' yani hiç virüse bulaştırmamaya çalışıyor. Halbuki bu virüsün şu an en önemli belirtisi baş ağrısı, yaygın ve çok şiddetli kas ağrıları, halsizlik, nadir de olsa tat ile koku duyusunun kaybolması ve ishal. Özellikle baş ve yaygın kas ağrısı varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvursunlar. Hastanın illa pozitif olmasına gerek yok, biz burada hastalığa hemen tomografiyle bakıyoruz. Eğer akciğerde tutulma varsa derhal ilaç tedavisine başlıyoruz. Bazen hastalarda bütün semptomlar oluyor ama hasta negatif çıkıyor, klinik olarak COVID-19. Biz bunu da tedavi ediyoruz.’

KARANTİNA SÜRECİNE UYULMALI

Hastalığa yakalandıktan sonra evde karantinaya alınan bazı hastaların kurallara uymadığını, kendini iyi hissettiğini söyleyip dışarıya çıktığına değinen İnce, ‘Vatandaşlarımızın mutlaka karantina sürecine uyması ve evinden dışarıya çıkmaması gerekiyor. En önemli hususlardan birisi budur. Bu hastalık hemen bitecek bir hastalık olarak gözükmüyor’ dedi.

İnce, tedbirlere uyulduğu taktirde Sağlık Bakanlığının da rehberliğinde bu işin üstesinden gelebileceklerini belirtti.

Salgından sonra kendisi de dahil birçok kişinin her rahatsızlığı ‘koronavirüs’ olarak düşündüğünü dile getiren İnce, bunun da yanlış bir takıntı olduğunu söyledi.

Bir süre sonra normal bir rahatsızlık ile koronavirüsü ayırt etmeyi öğrendiklerini aktaran İnce, dünyanın bu salgına hazırlıksız yakalandığını vurguladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal