Haşimato Tiroiditi

Haşimato tiroiditi uzun vadede tiroit yetmezliğine neden olmaktadır. Bağışıklık sistemini etkileyerek hasar vermesi sonucu bu rahatsızlık ortaya çıkmaktadır. Peki haşimato tiroiditi hangi nedenlerden ortaya çıkar? İşte haberin detayları…

07.08.2020-17:56 - (Son Güncelleme: 07.08.2020-18:04) Haşimato Tiroiditi

Haşimato tiroiditi, kısaca, bağışıklık sisteminde ortaya çıkan bir bozukluk nedeni ile antikorların tiroit hücrelerine saldırarak hasar vermeleri sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

HAŞİMATO TİROİDİTİ NEDİR?

Bağışıklık sisteminde oluşan bir hata nedeni ile, antikorların tiroit hücrelerine saldırmaya başlaması sonucunda oluşur. Bu bağışıklık sistemi hatasına neyin sebep olduğu kesin olarak saptanamamıştır.

Kanda, hastalıkla savaşmak için üretilen antikorlar, tiroit hücrelerine bağlanır ve onların hasar görmesine neden olur. Bu süreç bir süre sonra tiroit bezinde iltihap ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle de hasar gören tiroit bezinde hormon salgılanması giderek azalır. Bu da uzun vadede tiroit bezi yetmezliğine yol açar.

Bu hastalığa Haşimato tiroiditi denilmesinin nedeni, 1912 yılında Japon bilim insanı Akira Hashimato tarafından ilk tanının koyulması üzerinedir. Haşimato tiroiditi nedir: Otoimmün bir hastalıktır, vücut kendi hücrelerini tanımaz ve onlara karşı savaş açar.

Haşimato tiroiditi olan hastaların tiroit bezleri yıllar içerisinde giderek küçülmektedir. Hastalığın ilk evrelerinde, pek de önemsenmeyen bir guatr problemi ile karşılaşılır. Aynı zamanda bu hastaların kanlarında anti-TPO denilen antikorların oranı yüksektir.

Hastalığın ileri evrelerinde TSH yüksek, T3 ve T4 hormonları ise normal düzeylerde çıkar. Bu evre, tiroit yetmezliği evresidir. Bir sonraki evre olan tam tiroit yetmezliğinde ise hastanın TSH oranı yüksek, T3 ve T4 hormonlarının oranı da düşüktür.

HAŞİMATO TİROİDİTİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Haşimato hastalığının doğrudan klinik bulgusu olmamasına rağmen, kişide ortaya çıkardığı tiroit hormonu artışı ya da aksine tiroit hormonu yetersizliğine ait belirtiler daha iyi gözlemlenebilmektedir.

Bu noktadan yola çıkarak, Haşimato tiroiditinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kilo alımında ortaya çıkan kolaylık
  • Ciltte ortaya çıkan kuruluklar
  • Üşümenin daha sık ve daha kolay bir hale gelmesi
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Seste çeşitli değişikliklerin ortaya çıkması
  • Kabızlık hali
  • Depresyon eğilimi
  • Hareketlerde ortaya çıkan yavaşlama (Konuşma için de geçerlidir)

HAŞİMATO TİROİDİTİ NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

Haşimato tiroiditine yol açan bağışıklık sistemi bozukluğunun kesin nedeni saptanamamıştır. Ancak kadınlarda daha sık gözlemlenen bir hastalık olması nedeni ile cinsiyete bağlı nedenlerin olduğu düşünülmektedir.

Cinsiyetin yanında, otoimmün hastalıklara sahip olmak da Haşimato tiroiditinin nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Aynı zamanda genetiğe bağlı olarak da ortaya çıkan Haşimato tiroiditinin, yakınlarında tiroit problemleri olan insanlarda ortaya çıkması daha olası bir durumdur.

HAŞİMATO TİROİDİTİNİN TEDAVİSİ NASILDIR?

Haşimato tiroiditi tanısı için hormon ve kan testleri yapılır. Aynı zamanda ultsasonografi de bu hastalığın teşhisinde kullanılmaktadır.

Haşimato tiroiditi için genellikle belirli zaman dilimlerini kapsayan ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Aynı zamanda kişinin hayat tarzında, kilo verme gibi gerekli kimi değişimler de talep edilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal