Hantavirüs Nedir, Nerede Çıktı? Hantavirüs Belirtileri Nelerdir?

Çin'in Wuhan kentinden ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Coronavirüsü salgınının ardından şimdi de, Hantavirüsü gündeme geldi. Ülkenin Yunnan eyaletinde bir kişi Hantavirüsü nedeniyle hayatını kaybederken, 38 kişi de karantinaya alındı. Peki, Hantavirüs nedir? Hantavirüs belirtileri nelerdir?

24.03.2020-14:34 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-16:47) Hantavirüs Nedir, Nerede Çıktı? Hantavirüs Belirtileri Nelerdir?

Çin'de Coronavirüsünün ardından bir kişide tespit edilen Hantavirüsü ortaya çıktı. Farelerden insanlara bulaşan bu virüs ülkede yeni bir salgın endişesine neden oldu. Çin'in resmi yayın kuruluşunda yayınlanan habere göre, ülkenin batısındaki Yunnan bölgesinde Hantavirüs tespit edilen bir kişinin iş için Şantung eyaletine seyahat ederken otobüste hayatını kaybettiğini bildirildi.

HANTAVİRÜSÜ NEDİR?

Hantavirüs, Bunyaviridae ailesinden bir RNA virüsüdür. Adını ilk izole edildiği yer olan Güney Kore’deki Hantaan nehrinden alır.

Virüsün neden olduğu kanamalı ateşle seyreden Renal Sendrom( HFRS) daha çok Asya ve Avrupa kıtasında görülürken, Hantavirus pulmoner sendrom (HPS)’a neden olan tip daha çok Amerika kıtasında görülmektedir. Geçtiğimz yıllarda ülkemizde görülen, kenelerle bulaşan Kırım Kongo kanamalı ateşinin etkeni olan nairovirüs de yine bunyaviridae ailesindendir.

HANTAVİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

  • Hantavirüsün insanlara bulaşması, özellikle enfekte olan kemirgenlerinin virüs bulaşlı çıkartılarının, solunmasıyla olduğu düşünülmektedir.
  • Kemirgenin insanı ısırmasıyla virüs geçişi çok nadirdir.
  • Hantavirüs temasla insandan insana geçmez.
  • Kemirgenlerin çıkartılarıyla kirlenmiş yiyeceklerle bulaşıp bulaşmadığı ise virüsün mide asidine dirençsiz oluşu sebebiyle şüphelidir.
  • Öte yandan, yapılan araştırmalar virüsün kan transfüzyonuyla da geçmediğini göstermiştir.
  • Hantavirusun inek, tavuk gibi çiftlik hayvanları veya kedi, köpek gibi ev hayvanları tarafından taşınmazlar, fakat bu hayvanlar kemiricilerle temas halindeyseler onların çıkartılarını taşıyarak aracılık yapabilirler.

HANTA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hantavirüs enfeksiyonları damar çeperlerinin zarar gördüğü viral bir hastalıktır. Damar geçirgenliğinin artması ve trombositopeni sonucu hemorajik (kanamalı) belirtilerle seyredebilir. Hipertansiyona, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği ve şoka kadar gidebilen ölümcül bir tabloya neden olabilir.

Virüsün Erken Belirtileri: Yorgunluk, ateş, kalça, sırt, omuz gibi büyük kas gruplarında ağrıyı içerir. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal, kuma, bulantı gibi semptomlar da görülebilir.

Virüsün Geç Belirtileri: Hastalığın başlangıcından 4-10 gün sonra, Hantavirüs Pulmoner Sendromu tablosu gelişir. Akciğer ödemi ve buna bağlı olarak öksürük, nefes darlığı gibi geç bulguları görülür. HFRS sendromu gelişmişse Oliguri (idrar miktarında azalma) ve böbrek yetmezliği gelişir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal