Hangi Tuz Daha Sağlıklı?

Sinir sisteminin sağlıklı şekilde işlemesinden, kan basıncının düzenine kadar pek çok faydası olan tuz, fazla tüketilince kalp damar rahatsızlıklarından böbrek hastalıklarına kadar birçok ciddi probleme yol açıyor.

15.11.2019-13:04 - (Son Güncelleme: 15.11.2019-12:50) Hangi Tuz Daha Sağlıklı?

Çok miktarda sodyum tüketmek yüksek kan basıncına sebep oluyor ki inmelerin yüzde 62’sinden, kalp hastalıklarının da yüzde 49’undan yüksek kan basıncı sorumlu.

Yapılan araştırmalar, yüksek miktarda sodyum tüketen çocukların da hipertansiyona daha yatkın olduklarını ortaya koyuyor. Diyetle alınan tuzun 10 gramdan 5 grama düşürülmesi ile inme riski, kalp damar hastalıkları riski en aza indirgeniyor.

 

İYOTSUZ TUZ KULLANMAK DOĞRU DEĞİL 

Son zamanlarda kaya tuzu ve himalaya tuzu gibi iyotsuz tuz kullanımının özendirilmesi ülkemiz bakımından önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ülkemiz halen iyot eksikliği olan bölgeler içindedir ve bu sebeple 1998 yılından bu yana sofra tuzlarının iyotlanması zorunlu olmuştur. İyot sinir sistemi gelişimi için  kritik bir maddedir ve bilhassa hamile kadınların sağlıklı bebek gelişimi adına iyotlu tuz kullanımı hayati önem taşır. Ayrıca iyotsuz tuz kullanmak tiroit kanserine neden olacağına dair uyarılar da vardır. Bu sebeple tiroit bezi fazla çalışan hastalar dışında iyotsuz tuz tüketimi tavsiye edilmez.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal