Hangi Besinler B12 Vitamini Yönünden Zengindir?

B12 vitamini, kobalamin olarak bilinir. Vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde büyük rolü vardır. Bu hücrelerin de düzgün çalışması için B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Peki hangi besinler B12 yönünden zengindir? İşte detaylar...

13.06.2020-11:43 - (Son Güncelleme: 13.06.2020-13:34) Hangi Besinler B12 Vitamini Yönünden Zengindir?

Unutkanlık, yorgunluk, uyuşukluk hissi gibi problemler yaşıyorsanız B12 vitamininizin az olduğunu söyleyebiliriz. Ama B12 vitamini sadece bu sorunlara yol açmaz. İleri seviye olan B12 eksikliğinde sinir fonksiyonlarınızın bozulabilmesi gibi ağır sorunlar yaşayabilirsiniz.

B12 VİTAMİNİNİN ETKİLERİ

İnsan vücudu B12 vitaminini üretmez ama bu vitamine çok fazla ihtiyaç duyar. Hamile kadınların gebelik sürecinde ek vitamin takviyesi olarak B12 vitaminini tüketmesi istenir. Çünkü bebeğin DNA yapısının oluşmasında ve sinir sisteminin gelişmesinde önemlidir.

Özellikle hayvansal gıdaları tüketmeyen insanlarda B12 eksikliği çok yaşanmaktadır. Anemi (kansızlık), nörolojik ve ruhsal bozukluk gibi üç temel rahatsızlığın oluşumunda etkili olan B12 eksikliği zamanında tedavi edilmezse daha ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

B12 VİTAMİNİ YÖNÜNDEN ZENGİN OLAN BESİNLER

B12 vitamini hayvanlarda daha fazla bulunmasından dolayı günlük 100 gr et tüketimi ile beraber ciğer tüketiminin bu eksikliği fazlasıyla karşılayacağını söyleyebiliriz.

Özellikle peynir, yoğurt, süt gibi ürünlerin tüketimi de vitamin eksikliğini giderecektir. Bitki olarak sadece mantarda bulunan B12 vitamini bir tabak tükettimi de bu eksikliğin giderilmesine yardımcı olacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal