Gereğinden Az Uyuyarak Hayatınızı Tehlikeye Atıyorsunuz

Uyumak, bedenimiz için tıpkı yemek yemek, su içmek gibi hayati öneme sahiptir. Yeterince uyumadığımızda yorgun ve bitkin hissetmek kaçınılmaz oluyor. Peki az uyumanın zararları neler? Günde kaç saat uyumalıyız? Az uykunun zararları nelerdir?

02.01.2020-16:23 - (Son Güncelleme: 23.07.2021-16:16)

Uyurken tüm iç organlarımız kendini yeniler ve yeni bir güne başlangıç için gereken enerjiyi sağlar. Ancak yeterince alınmayan gece uykusu hem zihinsel hem de fiziksel hasarlara neden olur. Az uyumanın zararları neler? Günde kaç saat uyumalıyız? Az uykunun zararları nelerdir?

AZ UYUMANIN ZARARLARI NELER?

Uyumak, yalnızca günlük yaşamımızın bir parçası değil, aynı zamanda bedenimiz ve beynimizin kendini tazelediği bir andır. Uykumuzun kalitesi, gün içerisindeki verimliliğimizi, modumuzu, konsantrasyonumuzu, insanlarla olan iletişimimizi etkiler. Yeterince alınmayan uyku tüm bunlardan olumsuz etkilenmemize yol açar. Az uyumanın zararları neler?

Uzmanlar günde 6-7 saatten az uyunmaması gerektiğinin altını çiziyor. Peki, daha az uyuduğunuzda neler yaşarsınız? Eğer günde altı saatten daha az uyursanız hayat kaliteniz düşüyor. Birtakım hastalık ve bozuklukla mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Peki az uykunun zararları neler?

-Depresyon riski 

-İletişimde zorlanma

-Konsantrasyon eksikliği

-Motivasyon düşüklüğü

-Bağışıklık sisteminde güçsüzlük

-Kronik ağrılarda artışlar 

-Doğurganlığın olumsuz etkilenmesi

-Diyabet riskinde artış

-Kalp ve damar hastalıkları ihtimali

-Felç riski

-Metabolizmada yavaşlama

-Fazla kilo ve hatta obezite problemi

-Zihinsel işlevlerin azalması

GÜNDE 6 SAATTEN AZ UYUMAYI BIRAKMAZSANIZ BU BOZUKLUĞU YAŞAYACAKSINIZ!

Az uyumanın zararları neler? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, sağlık bakımından kaliteli uykunun önemine dikkat çekti. Akkoyunlu, son dönemde uykunun insan sağlığı üstüne etkisine ilişkin yeni araştırmalar yapıldığına işaret etti.

'Son olarak Pittsburgh Üniversitesi’nde Pittsburgh Medical Center’da 1999-2015 tarihleri arasında hastaneye yatırılmış 31 bin kişi 16 yıl incelenmiş. Buradaki en önemli şey uyku bozukluğu olanlar bu sayıya dahil değil. Çalışma kapsamında uyku kalitesi iyi olmasına karşın uyku saati az olanlar incelenmiş. 6 saatten az uyuyanlarda her bir saatlik düşüş için kalp ritim bozukluğu riski 1.7 kat artıyor' açıklamalarında bulundu.

GÜNDE KAÇ SAAT UYUMALIYIZ?

Peki günde kaç saat uyumalıyız? Günde kaç saat uyku yeterlidir? Günlük uyku ihtiyacı ve süresi her yaşta farklıdır. Uzmanlara göre 1-2 yaş aralığındaki çocuklarda 11-14 saat aralığı uyku yeterlidir. 

3-5 yaş arasındaki çocukların gün içerisinde ortalama 10-13 saat uyuması gerektiğini söyleyen uzmanlar, 6-13 yaş aralığında ise bu sürenin 9-11 saate düşebileceğini belirtti.

14-17 yaş arası çocuklar için 8-10 saat uyuması yeterli olurken, 18-64 yaş arası yetişkin bireylerde bu uyku süresinin 7-9 saate düştüğünü ifade ediliyor. 

64 yaşın üzerindeki bireylerin ise günde 7-8 saat uyuyarak sağlıklı bir uyku düzenine sahip olabileceği ifade edildi

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal