Kestanenin diğer yemişlerden daha az kaloriye sahip olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Kestanenin 100 gramında 170 kalori bulunuyor. Yani 3 orta boy kestane 1 dilim ekmek ile eşdeğerdir” dedi. Kestanenin ara öğünlerde tercih edilebileceğini söyleyen Özdemir, “Kestane B ve C grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum, demir açısından zengin bir kaynaktır. Diyet lifi açısından 100 gram kestane günlük ihtiyacın yüzde 21’ini karşılayabilir” dedi.

KOLESTEROLÜ DENGELİYOR, KALP HASTALIKLARINI ENGELLİYOR

Kestanenin içerdiği toplam yağ miktarının diğer kuru yemişlerden az olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir “Tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içerdiğinden hastalıklar için koruyucudur. LDL kolesterolü düşürür, kalbi koruyan HDL kolesterolü artırır. Kestane, kolesterolü dengelemede ve koroner kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur” dedi.

100 GRAM KESTANE GÜNLÜK VİTAMİN İHTİYACININ YÜZDE 72’SİNİ KARŞILIYOR

Kestanenin C vitamini açısından fazlaca zengin bir besin olduğunu söyleyen Ulaş Özdemir “100 gram kestane günlük ihtiyacın yüzde 72’sini karşılayabilir. Kestane, içerdiği antioksidan bileşenler ve C vitamini sayesinde serbest radikallerden vücudu koruyarak bağışıklığı güçlendirir. B kompleks vitaminleri açısından zengin olmasından dolayı da büyüme ve gelişmeyi destekler, kırmızı kan hücreleri oluşumuna yardımcı olur. Ayrıca gribe karşı da koruyucudur” diyor.

DİYABET VE BÖBREK HASTALARI DİKKAT ETMELİ

Kestanenin sağlık deposu olmasının yanı sıra yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle kontrollü tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir “Yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastaları hekimine danışmadan kestane tüketmemeli. Diyabet hastaları ve zayıflama diyeti yapanlar kestane tüketirken porsiyon konusunda çok dikkatli olmalı” diyerek uyardı.

STRESİN ZARARLI ETKİLERİNİ ENGELLİYOR

Kestanenin içeriğinde bulunan potasyumun kas yorgunluğunu gidererek vücuda zindelik verdiğini ifade eden Ulaş Özdemir kestanenin stresin zararlı etkilerini azalttığını da belirterek “Kestanede gluten bulunmadığından çölyak hastalarında, gluten intoleransı olanlarda ve alerjisi olanlarda tüketilmesi bir sağlık problemi teşkil etmez” açıklamasını yaptı.