Grip Deyip Geçmeyin! İşte Nedenleri!

Can almaya devam eden domuz gribi nedenleri nelerdir? Halk arasında H1N1 olarak bilinen ve çok tehlikeli olan domuz gribi nedir?

11.12.2019-13:24 - (Son Güncelleme: 11.12.2019-13:04)

H1N1 virüsü nedenleri nelerdir? Halk arasında H1N1 olarak bilinen ve çok tehlikeli olan domuz gribi nedir? Can almaya devam eden domuz gribi nedenleri nelerdir?

DOMUZ GRİBİ NEDENLERİ NELERDİR?

Domuz gribini meydana getiren sebepler mevsimsel griple neredeyse aynıdır. Fakat bu gribe domuz gribi denmesi hastalarda ve sağlıklı insanlarda gerginlik yaratır. Domuz gribine sebep olan H1N1 virüsü de grip virüsünün evrim geçirmiş bir başka şeklidir. Hastalığa bu adın verilmesinin sebebi, domuzlarda görülen grip virüsüne benzemesidir. İnsanlarda görülen domuz gribi virüsü kuşlarda, domuzlarda ve insanlarda görülenin bir karışımıdır. Hastalığa sebep olan H1N1 virüsü geçirdiği evrim sonucu domuzdan insana bulaşmaya başlamıştır. Bu nedenle hastalık bir domuzdan insana solunum yoluyla gayet rahat bulaşır.

Türkiye'de domuz eti tüketimi oldukça az olsa da globalleşen dünyada, insanların birçok ülkeye seyahat etmesi hastalığın yaygınlaşmasını kolaylaştırır. Bu durum göz önüne alındığında hastalığın neden bu kadar yaygın olduğu oldukça açıktır. Geçmişte domuzdan insana bulaşan domuz gribi virüsü, günümüzde aksırma veya öksürme yoluyla oldukça kolay yayılmaktadır. Öksürme veya aksırma sırasında havaya saçılan virüs içeren damlacıklar, ortamda bulunan sağlıklı bir başka bireyin damlacıkları solumasıyla hastalığın bulaşması gerçekleşir. Yine hasta olan kişinin kullandığı bireysel eşyalardan da domuz gribi virüsü sağlıklı bireye rahatça geçebilir. Yalnızca özel eşyaların kullanılması değil, hasta kişi ile sağlıklı bireyin tokalaşması sırasında da hastalık bulaşması olası bir durumdur.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal