Grip Aşısı Sonrası Vefat Edenlerin Sayısı 32'ye Yükseldi

Koronavirüs salgını nedeniyle kış aylarında grip olmamak isteyenlerin sayısı, dünya genelinde artış gösterdi. Güney Kore’de uygulanan grip aşısı yaptırdıktan sonra ölenlerin sayısı ise 32’ye yükseldi. 

23.10.2020-16:05 - (Son Güncelleme: 23.10.2020-16:32) Grip Aşısı Sonrası Vefat Edenlerin Sayısı 32'ye Yükseldi

Grip aşısına olan ilginin tüm dünyada artış göstermesinin ardından, Güney Kore’de milyonlarca kişiye aşı vuruldu. İlk olarak 17 yaşındaki gencin aşı sonrası ölümünün ardından, vefat edenlerin sayısı 32 kişiye çıktı.

17 yaşında vefat eden erkek çocuğunun otopsisinde, ölüm nedeninin aşı kaynaklı olduğuna dair hiçbir kanıta rastlanmadığı, Güney Kore Adli Tıp Kurumu tarafından açıklandı.

Aşı programının durdurulması için yapılan çağrılara rağmen hükümet, ücretsiz şekilde 19 milyon kişinin aşılanacağı kampanyanın durdurulmayacağını açıklıyor.

Yaklaşık 52 milyon nüfusa sahip olan Güney Kore’de şu zamana kadar 13 milyon kadar kişiye grip aşısı vuruldu. Aşıyı kendi imkanlarıyla yaptırmak isteyenler ile birlikte bu aşının 30 milyona ulaşması beklenmekte.

Güney Kore Başbakanı Chung, yaşanan ölümlerin aşıdan kaynaklanmasının ihtimalinin oldukça az olduğunu belirtti.

Başbakan Chung Sye-kyun, vefat edenlerin yakınlarına başsağlığı diledi ve ölümlerin ardında yatan nedeni dikkatlice araştırdıklarını belirtti. Chun, ‘Uzmanlar, ölümlerin aşıdan kaynaklanma ihtimalinin düşük olduğunu söylediler. Ama birçok vatandaş hâlâ endişeli’ açıklamasını yaptı. Kore Aşı Derneği, aşı programının durdurulmamasına çağrı yaptı. 

PROGRAM ASKIYA ALINMALI

Güney Kore’de sağlık çalışanları sendikası Kore Tıp Birliği (KMA) hükümetin programın askıya alınmasının talebinin değerlendirilmesinin gerekli olduğunu söyledi. Yonhap haber ajansının haberinden alınan bilgiye göre KMA yetkililerinden Min Yang-ki, ‘Aşı programının devam etmesi konusunda hemfikiriz. Hükümetten programı temelli durdurmasını istemiyoruz. Ama ölümlerin nedeni belirleninceye kadar programın bir hafta kadar askıya alınmasını istiyoruz’ ifadelerini kullandı.

Güney Kore’de her sene grip sebebiyle 3 bin kişi vefat ediyor. Kovid-19 salgını yaşandığı bu süreçte, grip salgını ile sağlık sistemine etki edebilecek yükün azaltılması hedeflendiği için geçtiğimiz ay grip aşısı uygulamasına geçilmişti. Aşı programı kapsamında, buzdolabında tutulması gereken aşıların oda ısısına maruz kalarak taşındığı ortaya çıkınca, bu süreç üç hafta kadar askıya alınmıştı. 

13 Ekim’de tekrar başlanan aşı, bugüne kadar 8,3 milyon kişiye uygulandı. Bu kişiler arasında sadece 350 kişide ters reaksiyon tespit edildi.

ÜRETEN KİM?

İngiltere'deki Guardin gazetesinin paylaştığı bilgilere göre, ülkedeki aşılar GC Pharma, SK Bioscience, Korea Vaccine, Boryung Biopharma adlı yerel üreticilerle Fransız Sanofi şirketi tarafından tedarik ediliyor.

Vefat eden 25 kişiden 4’üne SK Bioscience, 5’ine Boryung, 5’ine GC Pharma, 1’ine Korea Vaccine ve 4’üne de Sanofi'nin aşısı vuruldu.

Ancak Güney Kore’de üretilmiş olan aşılardan, başka ülkelere ihraç olup olmadığı ise bilinmemekte.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal