Grip Aşısının Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Koronavirüs salgınından sonra her zamankinden daha çok önem verilen grip açısı 2021 yılında da rağbet görmeye başladı. Grip aşısının faydaları nelerdir? Ne gibi yan etkilere yol açar? Grip aşısı Covid19’dan korur mu ?

20.08.2020-17:37 - (Son Güncelleme: 22.09.2021-14:50)

Grip aşısının faydaları nelerdir? Ne gibi yan etkilere yol açar? Grip aşısı Covid19’dan korur mu ? Grip aşısının faydaları nelerdir? Eczanelere gelen bu aşısının fiyatı nedir? Grip aşısı hangi dönemlerde yapılmalıdır? Grip aşını kimler yaptırmalıdır? İşte hepsinin cevabı…

Her sene Eylül ve Ekim ayında yapılan grip aşısı eczanelere geldi. SGK’nın karşılamadığı grip aşısının fiyatı bu sene 85.12 TL olarak belirlendi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikasının Başkanı Nurdan Saydan aşının koruyuculuğunun iki hafta sonra etkisini göstermeye başladığını açıkladı. Grip aşısının SGK geri ödeme listesinde olmadığını belirten Saydan vatandaşları grip aşısı olması gerektiğini vurguladı. 

GRİP AŞISI İÇİN EYLÜL VE KASIM AYI ÖNERİLİYOR

Tüm Eczacı ve İşverenler Sendikasının başkanı Nurdan Saydan, aşının uygulanma zamanının Eylül ve Kasım ayı olarak uygun olduğunu söylüyor. Mevsimler gribe karşı etkili olan grip aşısının mutlaka yapılması gerektiğini ,  risk grubu içerisinde yer alan bireylerin  ciddi komplikasyonlar yaratmaması adına grip aşısını yaptırması gerektiğini belirtti. 

GRİP AŞISININ YAN ETKİLERİ  NELERDİR?

Grip aşısı yapıldıktan sonra bir takım yan etkiler ortaya çıkabilir.

- Aşı yerinde ağrı, şişlik, kızarma medyana gelebilir. 

-Her aşıda olduğu gibi grip aşısında da alerjik reaksiyonlar oluşabilir. 

-Nadiren halsizlik, karın ağrısı  kas ağrısı gibi yan etkiler görülebilir. B u yan etkiler aşıdan 6- 12 saat sonra ortaya çıkabilir. 1-2 gün içinde belirtiler kendiliğinden geçer. 

-Aşıdan sonra grip hastalığına yakalanabilir. Fakat bu durum grip aşısına bağlı olarak gelişmez. 

-Aşılar tam teşekküllü hastanelerde yapılmalıdır. Mutlaka hekim kontrolünde yapılmalıdır. 

GRİP AŞISININ FAYDALARI NELERDİR?

Grip aşısı grip aşısına karşı koruma sağlar. Aşı yapıldıktan 2 hafta sonra vücut gribe karşı koruma kalkanı oluşturmaya başlar. Aşıdan sonra gribe yakalanan kişilerden de hastalığı daha hafif atlamasını sağlar. Aşı olmasına rağmen bazı kişilerden antikor oluşmayabilir. Bu durum genellikle yaşlılarda ve kronik rahatsızlığı olan hastalarda görülür. Aşı yaptıran kişilerde iki hafta sonra antikor oluşmazsa grip hastalığına yakalanabilir. 

GRİP AŞISI KOVİD19’DAN KORUR MU?

Mevsimsel grip hastalığı için etkili olan grip aşısı Kovid19 üzerinde  etkisi  direkt koruyucu özelliği bulunmaz. Akciğer hastalıkları için korucu kalkan oluşturabilir. KoviD19’dan korunmak için maske, mesafe , hijyen kurallarına uyulması gerekir. Kovid 19 için yapılan aşılar dışında herhangi bir aşının korucu etkisi yoktur. 

GRİP AŞISINI KİMLER YAPTIRMALIDIR?

Grip aşısını öncelikli olarak yaptırması gereken kişi grupları şunlardır:

-50 yaş üstü hastalar 

-Kronik rahatsızlığı olan hastalar(Astım, akciğer hastalıkları)

-Kalp, karaciğer, böbrek , kan hastalıkları olan bireyler

-Obezite hastaları

-Gebeler ve lohusalar

-19 yaş altındaki hastalar uzun süreli aspirin ve salisilik asit türevi ilaç kullanan hastalar yaptırmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal