Gözü Bozuk Çocuklar Gözlük Kullanmaya Nasıl Alıştırılır?

Göz doktoru gözlük verdikten sonra birçok çocuk bu duruma alışmayı ve gözlük takmayı reddeder. Çocuklar gözlüğe nasıl alıştırılmalı? Detaylar haberimizde...

03.03.2020-17:46 - (Son Güncelleme: 03.03.2020-17:42) Gözü Bozuk Çocuklar Gözlük Kullanmaya Nasıl Alıştırılır?

NUMARALI ÇOCUK GÖZLÜKLERİ NASIL OLMALIDIR?

Çocukların gözlük kullanmayı reddetmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesi kendisine uygun gözlük seçilmemesidir. Bu nedenle ebeveynlerin numaralı çocuk gözlükleri arasından seçim yaparken bazı hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Seçim yaparken en çok dikkat edilmesi gereken husus seçilen gözlük çerçevesi ve cam seçimidir. Aileler genellikle en iyisi olsun diyerek en pahalı markaların gözlüklerini alsa da aslında her pahalı olan gözlüğün çocuk için iyi olmayacağını bilmeleri gerekmektedir. Çocuklarda gözlük kullanımı rahat hale gelmesi için öncelikle ağırlık vermeyen daha rahat kullanımlı çerçeveler seçilmelidir.  Çocuğun yüz tipine ve burun yapısına uygun olmasına da ayrıca dikkat edilmelidir. Aksi takdirde burnunun üzerinden aşağı doğru düşen gözlük odak problemi yaşatacağı için çocuğunuzun görme yetisini azaltacak hem de yüzüne zarar verecektir. Cam seçiminde ise kirpiklerin cama değmemesine, göze iyi odaklanmış olmasına ve camların ağır olmamasına dikkat edilmelidir.

ÇOCUKLAR NİÇİN GÖZLÜK KULLANMAK İSTEMEZ?

Çocuklara gözlük nasıl taktırılır sorusunun cevabı aslında neden çocukların gözlük kullanmak istemediğinin anlaşılmasıyla çözülmektedir. Genellikle çocukların uygunsuz gözlük seçimi dışında gözlük kullanmak istememesinin nedeni çevre ve arkadaşlarının tepkileri ile ailesinin telaşlı yaklaşımıdır. Çevreden, arkadaşlarından, ebeveynlerinden gözü bozuk nitelendirmesini duyan çocuk gözlüğü daha fazla reddetme eğiliminde olmaktadır. Çünkü çocuk psikolojisinde “bozuk” kelimesinin neleri ifade ettiği ve nasıl bir çağrışım yaparak onları mutsuzluğa ittiği anne babaların pek da anlayabileceği bir durum değildir. Bu nedenle göz bozukluğunun kesinlikle bozukluk ve eksiklik kelimesiyle nitelendirilmemesi gerekmekte, en azından bu çocuğa yansıtılmamalıdır.

ÇOCUKLAR GÖZLÜK KULLANMAYA NASIL ALIŞTIRILIR?

Öncelikle işe numaralı çocuk gözlükleri arasından çocuğunuzun anatomisine en uygununu seçerek başlanmalıdır. Ardından çocuğun gözlüğe alıştırılması aşamasına geçilmelidir. Bu aşamada size en çok yardımcı olacak şey tatlı dille, çocuğunuza değer verdiğinizi hissettirerek ona durumu anlatmanızdır. Çocuklara nasıl gözlük taktırılır merak ediyorsanız, öncelikle nasıl kıyafet giymeden dışarı çıkılmıyorsa onun da gözlük kullanmadan çıkmasının uygun olmadığını anlatmanız gerekmektedir. Size neden herkesin gözlük takmadığını elbette ki soracaktır. Bu durumda ona bozukluk kelimesini kullanmadan özel bir çocuk olduğunu söyleyerek daha yumuşak açıklamalar yapabilirsiniz. Çocuklarda gözlük kullanımı üzerine yapılan araştırmalar gözlüklü çocukların daha içe dönük ve kendine güvensiz olduğu görülmüştür.

Bunun oluşmaması için çocuk ebeveynleri ve öğretmenleri tarafından her daim psikolojik anlamda desteklenmelidir. Çünkü eğer çocuğunuzun gözü bozuksa gözlük kullanmadığında hem güvenliği tehlikeye girmekte, göz sağlığı daha da bozulmakta hem de soyut düşünme becerileri ister istemez etkilenmektedir. Net göremediği için psikolojik olarak etkilenen çocuklarda araştırmalarda her geçen gün görülmektedir. Bu nedenle gözü bozuk çocukların mutlaka gözlük kullanmaya alıştırılması gerekmektedir. Gözün büyümesiyle birlikte sorunların da artacağı göz bozukluğunun ilerleyeceği kesinlikle unutulmamalıdır. Gözlükle tedavi edilerek belirli bir seviyede tutulan göz rahatsızlıkları belirli bir yaştan sonra lazerle veya daha farklı yöntemlerle tedavi edilerek daha rahat ortadan kaldırılmaktadır.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal