Göz Seyirmesi Neden Kaynaklanmaktadır?

Göz seyirmesi neden kaynaklanmaktadır denildiğinde, bunun birçok sebebi olduğu söylenebilir. Basit bir şekilde de algılanması mümkündür; bir tehlikenin de ön habercisi olabilir. İşte göz seyirmesinin nedenleri…

06.08.2020-17:30 - (Son Güncelleme: 06.08.2020-17:25) Göz Seyirmesi Neden Kaynaklanmaktadır?

Halk arasında gözüm seyirdi şeklinde ifade edilen bu durumun, tıptaki karşılığı miyokimi şeklinde geçmektedir. Göz kapağına bağlı kimi kaslar hızla kasılır, pıt pıt edecek şekilde hafifçe atarlar. O arada, gözün üst bölgesinin oynadığı görülür. Bu durum, kısa bir süre birkaç saniye seyreder. Bu olaya, yine halk arasında gözüm attı denildiği için, göz atması adı da verilmiştir.

GÖZ SEYİRMESİ NEDİR?

Miyokimi, miyokimya adlarıyla bilinen göz seyirmesi neden kaynaklanmaktadır denildiğinde, öncelikle bu durumun nasıl, hangi sıklıkla, hangi bölgede geliştiğine bakılmalıdır. Spazm denilen hareketlerin oluşmasıyla seyirme meydana gelir. Spazm bir kontraaksiyon, beklenmeyen bir durum şeklinde geçmektedir. Vücut ritmini sekteye uğratan, rutini bozan başka bir ritmi harekete geçirir. Örneğin, gözlerde tik oluşumu da görülür. Bu da seyirmenin bir başka boyutudur ve lokal spazm biçiminde geçer. Psikolojik etkileri de vardır. Tedavi edilebilir.

Göz seyirmesiyle birlikte, göz kapağının üstünde kaş seyirmesi de meydana gelebilir. Gözün bir kısmı, kapakları, üst tarafı birkaç şekilde kasılabilir.  Sağ ve sol gözün ayrı ayrı ya da iki gözün birlikte seyirmesi de görülebilmektedir. Bunlar göz rahatsızlıklarının habercisi diye algılanırken, halk inanışında ‘sağ göz atarsa, neşen artar; sol göz atarsa, derdin artar’ gibi geleneksel bir tabir de kullanılmaktadır.

GÖZ SEYİRMESİ NEDEN OLUR?

Göz seyirmesi neden kaynaklanmaktadır diye sorulduğunda, stres, yorgunluk, vücut ritminin düşmesi, uykusuzluk, sürekli bilgisayar ve telefon ekranına maruz kalma gibi sebepler sayılabilir. Göz seyirmesi neden kaynaklanmaktadır denildiğinde, göz tansiyonu, astigmat, katarakt, miyop gibi ileri derece göz bozukluluklarının da habercisi olabilir. Alerji, vitamin eksiklikleri (D, B 12), kornea iltihabı da bunu tetikleyebilir. Işığa karşı duyarlılık testi de yapılmalıdır.

Aşırı çay, kahve, sigara, alkol tüketimi, dengesiz yaşam koşulları, uyku düzensizlikleri, sinirlenme, stres, yoğunluk, yorgunluk, odak sorunu yaşama gibi meseleler de gözün seyirmesinde etkilidir. Kimi ilaçlar da yan etki yapmaktadır. Fazla spor da gözlerin kaslarını gevşetip, harekete geçirmektedir. Gözle birlikte yüzün bir yarısı yahut tamamı da seyirme halindeyse, vakit geçirmeden uzmana gidilmelidir. Blefarospazm ismiyle de geçen bu durum, 40 yaşını aşmış kişilerde; bilhassa, kadınlarda daha fazla görülmektedir.

GÖZ SEYİRMESİ OLURSA NE YAPILMALIDIR?

Göz seyirmesi neden kaynaklanmaktadır diye düşünüldüğünde, birçok sebep sayılabildiği gibi, en önemli soru bunun ne kadar sıklıkla olduğudur. Eğer, günlük ve haftalık biçimde periyodik artışla ilerliyorsa, acilen bir doktora gidilmelidir.

Eğer, zaman zaman oluyorsa, göze çay pansumanı yapılması, göz kapaklarının dinlendirilmesi, gözlerin ara ara kapatılması, uykunun iyi alınması, gözlere dairesel hafif masajların yapılması ve okşanması da yarar getirebilir. Seyirmede göz doktorları, cildiye uzmanları ya da estetisyenler teşhise uygunluk ekseninde, botoks tedavisi de yapabilmektedirler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal