Gıda Mühendisleri Nar Ekşisi İzlenimi Verilen Sosların Yasaklanmasına Destek Oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yönetmelik taslağına göre, nar ekşisi izlenimi verilen sosların üretiminin yasaklanacağı belirtildi.

26.01.2021-14:57 - (Son Güncelleme: 26.01.2021-15:01) Gıda Mühendisleri Nar Ekşisi İzlenimi Verilen Sosların Yasaklanmasına Destek Oldu

Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu, gıdaların, tüketicinin kandırılmadan, bilinçli bir seçim yapabilmesi için doğru bir şekilde etiketlenmesi ve tanıtılması gerektiğini belirtti.

Piyasada ‘nar ekşili sos’, ‘nar aromalı sos’, ‘narlı sos’ gibi ifadeler kullanılarak satışa sunulan ürünlerin pek çoğunda kullanılan ve içeriğinde nar olduğu izlenimi verilen nar resimlerinin gerçeği yansıtmadığından bahseden Boyu, ‘Bileşimine baktığımızda glikoz şurubu ve türevleri, nar ya da nar suyu konsantresi yerine nar aroması, renklendirici olarak karamel ve koruyucu olarak potasyum sorbat gibi ürünler kullanılarak neredeyse nardan hiç eser olmadan üretim gerçekleştiren firmalar söz konusu’ dedi.

Boyu, gıdaların etiketlerinde, reklamlarında, broşürlerinde ve internet sitelerinde kullanılan resimlerin ve örnekli gösterimlerin, tüketiciler üzerinde gıdanın isminden ve diğer açıklayıcı unsurlardan daha etkili olabildiğine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

‘Arka plandaki gösterimler ve resimler, gıdanın çeşidi, bileşimi, kalitesi veya menşesi açısından tüketiciyi yanıltabilmektedir. Bu kapsamda ambalajında nar resmi olması tüketici tercihini etkiliyor ve gerçekte nardan üretilmiş bir ürün algısı oluşturabiliyor. Bunun önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına göre, nar ekşisi izlenimi veren sosların üretimi yasaklanacak. Bakanlığın almış olduğu karar yerinde bir karar.’

‘ÜLKEMİZDE GIDA OKURYAZARLIĞININ ARTIRILMASI ŞART’

Abdussamed Boyu, gıdaların tüketiciyi kandırmayacak ve bilinçli olarak seçim yapabilmesini sağlayacak şekilde etiketleme yapılması ve tanıtılması gerektiğinin altını çizerek, ‘Gıdanın etiketlenmesi, tanıtımı ve reklamı bu doğrultuda açık ve bilgilendirici olmalıdır. Bir etiketin veya tanımlamanın yanıltıcı olarak kabul edilip edilmeyeceği değerlendirilirken gıdanın etiketlenmesi, tanıtımı, sunumu ve reklamı bir bütün olarak ele alınmalıdır’ dedi.

Boyu, daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için gıda okuryazarlığının oldukça önemli olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

‘Sağlıklı bir hayat sürmek, doğru gıdayı tüketmek ve yaşam kalitesinin artırılması için ülkemizde gıda okuryazarlığının artırılması şart. Tüketici, ambalajlı bir ürün aldığında sadece son tüketim tarihine değil, bununla birlikte etiket içeriğini, alerjen durumunu, ambalajını kontrol edip o şekilde satın almalıdır. Bilinçli gıda seçimleri, doğru tercihler, doğru gıdaların üretilmesini sağlar. Tüketicilerimiz ne kadar bilinçli olursa üreticiler de buna göre aksiyon almak durumunda kalır.’

 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı hazırlandı. Taslağın mevcut halinin Resmi Gazete'de yayımlanması durumunda, nar ekşisine, nar, nar suyu, nar suyu konsantresi haricinde gıda bileşeni katılmayacak. Nar ekşisi olmadığı halde nar ekşisi izlenimi veren ürünler de nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos benzeri isimler kullanılarak üretilemeyecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal