Gereksiz Antibiyotik Böbrek Yetmezliğine Sebep Oluyor!

Gelişigüzel antibiyotik kullanmak fayda sağlamadığı gibi, pek çok ciddi sağlık sorununa da neden olabiliyor. Böbrek veya karaciğer yetmezliği ile obezite bunlardan sadece birkaçı. Antibiyotik kullanırken nelere dikkat etmek gerekir gelin birlikte bakalım.

04.05.2019-09:20 - (Son Güncelleme: 04.05.2019-12:04)

Antibiyotiklerin masum ilaçlar olmadığının ve yanlış kullanıldıklarında ciddi yan etkilere sebep olduğunu artık hepimiz biiliyoruz. Uzmanlar gereksiz antibiyotik alımının yol açtığı sorunları şöyle sıraladı:

ANTİBİYOTİĞİN YOL AÇTIĞI 6 BÜYÜK SORUN

1. Ciddi alerjik reaksiyonlar oluşturabiliyor: Bu alerjik reaksiyonlar yalnızca hafif bir kaşıntı ya da deri döküntüsü olarak gelişebildiği gibi, ölümle sonuçlanabilecek kadar şiddetli de olabiliyor. 

2. Karaciğer fonksiyonlarını bozabiliyor: Karaciğer fonksiyon testleri ismi verilen kan tetkikleriyle bu yan etkiler takip edilebilmektedir. Altta yatan karaciğer hastalığı olanlarda karaciğerde metabolize olacak bir antibiyotiklerden kaçınılmaktadır. 

3. Böbrek yetmezliği yapabiliyor: Böbrekler üstüne toksik etkiler oluşturarak organ yetmezliğini tetikleyebiliyor. Akut böbrek yetmezliğinin en az 5’te biri, kullanılan ilaçlar sebebiyle gelişiyor. 

4. Antibiyotik ilişkili ishale yol açabiliyor: Normalde bağırsak içinde 400’den fazla bakteri türü var ve bunlar hastalık oluşturmadıkları gibi, yarar sağlıyorlar. Antibiyotik kullanımı bu normal floradaki bakterilerin ölmesine ve böylelikle fırsatçı bakterilerin üremelerine zemin hazırlıyor ve böylece ishaller oluşabiliyor. Hatta dizanteriyi taklit eden kanlı ishal gelişebiliyor.

5. Obeziteye neden olabiliyor: Son yıllarda yapılan araştırmalar şunu gösteriyor; özellikle bebeklik ve çocukluk dönemlerinde daha sık antibiyotik kullananlarda obezite daha sık görülüyor.

6. Bağırsak sistemine hasar verebiliyor: İshal dışında görülebilen sindirim sistemi yan etkileri arasında bulantı, kusma, karın ağrısı gibi belirtiler de görülebiliyor. 

Son Dakika Sağlık Haberlerleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal