Genital Bölgede Mantar Neden Olur?

Genital bölgede mantar kadınlar arasında oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Normal şartlarda da genital bölgede florada bazı bakteri ve mantar hücreleri bulunur. Ancak bakteri ve mantar dengesi değiştiğinde, kandida adı verilen maya türündeki mantar hücreleri çoğalabilir. Detaylar haberimizde...

06.03.2020-15:40 - (Son Güncelleme: 10.03.2020-14:27) Genital Bölgede Mantar Neden Olur?

GENİTAL BÖLGEDE MANTAR NEDEN OLUR?

Genital bölgede mantar enfeksiyonlarının %90'ından sorumlu olan Candıda Albıcans daha yaşamın ilk günlerinden itibaren ağız içi boğaz, kalın barsak ve vajınaya yerleşerek bir enfeksiyon yapmadan buralarda yaşamaya başlar. Alınan kültür ve yayma örneklerinde sağlıklı bireylerin  yaklaşık %50'sinde  herhangi bir enfeksiyon belirtisi yokken candida'ya rastlanır. Bazı sistemik hastalıklar, gebelik, ilaçlar ve vücudun bağışıklık direncinin düşmesi gibi durumlarda kontrolsüz kolonizasyon ve çoğalma ile hastalık tablosu ortaya çıkar.

NE SIKLIKTA OLUR?

Kadınların %75'i hayatları boyunca en az 1 kere vulvovajınal kandidiyazis geçirmiştir

KAÇ ÇEŞİT MANTAR VARDIR? VE BUNLARIN BELİRTİLERİ, TEDAVİ SÜREÇLERİ NELERDİR?

Mantar enfeksiyonlarının %90'ından candida albicans sorumludur, bazı nadir durumlarda candida albicans veya torulopsis glabrata gibi türler de etken olabilir. Bu hastalık yoğun vulvar kaşıntı-kızarıklık şişilk ile beraber yoğun beyaz peynirimsi akıntı ile kendini gösterir. Ayrca ilişki esnasında acı ve idrar yaparken yanma da sık görülen belirtilerdendir. Çeşitli topikal kremler, vajinal fitiller ve oral ilaçların yanısıra hastalığı kolaylaştıran etkenlerin tedavisi ile hızla iyileşme sağlanır.

HANGİ MANTAR KALICIDIR?

Tedavi sonrası tüm belirtiler iyileştikten sonra dahi özellikle candida albicans'ın vücuttaki varlığı devam edecektir.

HANGİ YAŞTA DAHA SIK GÖRÜLÜR?

Genital bölgede mantar enfeksiyonları her yaş döneminde oluşabilir.

HANGİ DURUMLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜR?

Klinik enfeksiyon sistemik hastalıklar(diabet,aids,obezite), gebelik, ilaç kullanımı(antibiyotikler,kortizon,doğum kontrol hapları), kontrolsüz aşırı diyetler esnasında daha sık görülür.

MANTAR RAHATSIZLIKLARINDA İLAÇ TEDAVİSİ DIŞINDA BESLENME ÖNERİLERİ VAR MIDIR?

Hemen hemen tüm mantar enfeksiyonlarının önlenmesi için düşük karbonhidrat içerikli diyetler önerilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal