Geceleri Uykuya Dalarken Zorlanıyorsanız Dikkat!

Hayat kalitesini düşüren uyku bozukluklarının birçok nedeni vardır. Birçok kişinin yaşadığı uyku bozukluğu nedir? Uyku bozukluğu nasıl tedavi edilir? Uyku bozukluğu hakkında merak ettiğiniz her şey haberimizde...

18.02.2020-08:54 - (Son Güncelleme: 18.02.2020-08:36) Geceleri Uykuya Dalarken Zorlanıyorsanız Dikkat!

Uyku sorunları herkesin bazı zamanlar karşı karşıya kaldığı sorunlardan biridir. Günlük koşuşturma, iş hayatının stresi gibi sorunlar uyku dengesinin bozulmasına neden olabiliyor. Ancak gece uyuyamamanızın arkasında farklı sağlık sorunları da yatabilir. Uyku bozukluğu hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik…

UYKU BOZUKLUĞU NEDİR?

Uyku, beynin düzgün bir şekilde görevini yerine getirebilmesi için gerekli olan bir ihtiyaçtır. Yeterli uyku veya düşük kaliteli uyku uyumanın potansiyel sonuçları bulunur. En belirgin nedenler yorgunluk ve azalan enerji, sinirlilik ve odaklanma problemleri ile ilgilidir. Uykusuzluk karar verme yeteneğinizi ve ruh halinizi etkilenebilir. Uyku bozukluğu genellikle depresyon veya anksiyete belirtileri ile birlikte kendini gösterir. Uyku bozuklukları depresyon veya anksiyeteyi şiddetlendirebilirken, depresyon veya anksiyete uyku sorunlarına neden olabilir.

UYKU BOZUKLUĞU NEDENLERİ

Uyku bozukluklarına sebep olabilecek pek çok durum, hastalık ve bozukluk bulunuyor. Genellikle altta yatan bir sağlık sorununun sonucu olarak uyku bozuklukları yaşanır.

Alerjiler ve Solunum Sorunları

Alerjiler, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonları geceleri nefes almayı zorlaştırmaktadır. Burundan yeterli nefes alamamak da uyku sorunlarına sebep olabilir.

Kronik Ağrı

Devamlı hissedilen ağrı, uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Uykuya daldıktan sonra bile sizi uykunuzdan uyandırabilir.

Kaygı ve Stres

Kaygı ve stres çoğu zaman uyku kalitesi üzerinde olumsuz bir etki oluşturur. Bu nedenle uykuya dalmanız veya uykuda kalmanız zor olabilir. Kâbuslar, uykuda konuşma veya uyurgezerlik de uykunuzu bozabilir.

Noktüri

Noktüri yani sık idrara çıkma, gece boyunca uyanmanıza sebep olarak uyku kalitenizi düşürebilir. Hormonal dengesizlikler ve idrar yolu hastalıkları bu durumun gelişmesine neden olabilir. Sık idrara çıkma durumunda kanama veya ağrı eşlik ediyorsa mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir.

UYKU BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

Uyku bozukluklarının ilk belirtisi gündüzleri çok uykulu olmak ve geceleri uykuya dalmakta zorluk çekmektir. Bazı insanlar, araç kullanırken olabileceği gibi uygunsuz zamanlarda bir anda uykuya dalabilirler. Diğer belirtiler arasında alışılmadık bir şekilde nefes almak veya uykuya dalmaya çalışırken rahatsız edici bir hareket etme hissi vardır. Uyku esnasında olağan dışı veya rahatsız edici hareketler veya deneyimler de mümkündür. Düzensiz bir uyku ve uyanıklık döngüsüne sahip olmak, uyku bozukluklarının bir başka belirtisidir.

UYKU BOZUKLUĞU TEDAVİSİ

Uyku bozukluklarının tedavisi, türe ve altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bununla beraber, çoğu zaman tıbbi tedaviler ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir kombinasyonunu içerir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal