Gebelikte Sağ Tarafa Yatmak Tehlikeli mi? Gebelikte Nasıl Uyumalı?

Anne adayları uyurken ve dinlenirken hangi tarafa dönmeli veya hangisi doğumu kolaylaştırır ? sorularına Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir cevap veriyor.

19.07.2019-12:30 - (Son Güncelleme: 19.07.2019-12:27) Gebelikte Sağ Tarafa Yatmak Tehlikeli mi? Gebelikte Nasıl Uyumalı?

Uyurken ne tarafa dönüldüğü dahi gebelikte önemli bir husustur. Bu nedenle uzmanlara danışılmalı ve dikkat edilmelidir.

SOLA DÖNMEK FAYDALI

Taşdemir, “Öncelikle yatağınız sert olmalıdır. Hamileliğin ilerleyen haftalarında sırt üstü ve yüz üstü yatmakta zorluk çekebilirsinz. Sol tarafa yatarak dizleri kıvırmak ve bacakların arasına yastık koymak size bebeğinize en iyi yatış pozisyonunu imkanını verecektir. Bu yatış biçimene ‘SOS’ pozisyonu denmektedir. Bu yatış biçimi plasentaya en ideal şekilde beslenme imkanı sağlamaktadır ve böbreğin rahat çalışmasını sağlar ve vücutta özellikle eller ve dizlerde oluşabilecek ödemi azaltır. Geçtiğimiz senelerde Yeni Zelanda'da da yapılan bir çalışma, hamileliğin son döneminde sağ tarafına ya da sırt üstü yatan gebelerin ölü doğum yapma riskinin iki kat yüksek olduğunu ortaya döktü. Sırtüstü yatmak hamilelikte uygun bir pozisyon değildir. Rahimin sırtınıza yapacağı ağırlık ağrılara neden olabilir, bağırsakların damarlara uygulayacağı baskı kan akımında sıkıntılara ve hemoroide neden olabilmektedir. Ayrıca yüzüstü yatmak da rahime ve bebeğe baskı uygulayacağı için uygun değildir. Ayrıca erken doğum tehdidi veya plasenta yetmezliğinin olduğu hallerde, anne adayının gündüzleri de istirahat etmesi gerekebilir. Bu tip dinlenme hallerinde anne adayının sol tarafının üstüne yatması önerilir.” diyor.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal