Gebelik Takibi

Gebelik sadece anne adayının ya da sadece bir kadının hayatının değil, çift olarak hem anne hem baba adaylarının yaşayacakları hayatlarının en güzel dönemidir.

25.03.2020-16:47 - (Son Güncelleme: 25.03.2020-18:43) Gebelik Takibi

Gebelik ve doğum takibi; hem hekim, hem de anne – baba adaylarının yaklaşımları gebeliğin bir hastalık olmadığı, insan hayatının doğal ve en güzel dönemlerinden biri olduğu kabul edilerek gerçekleştirilmelidir.

Belki de birçok gebelikte hiçbir takip yapılmasa bile sıkıntısız bebekler ve doğumlar olabilir. Ancak günümüzdeki yöntemlerle bile düzenli gebelik takibine rağmen ancak % 80 civarında bir sağlıklı bebek öngörüsü görülmektedir. Bu yüzden gebelik takibi hem hekimler hem de çiftler için önemlidir.

Gebelikte çoğunlukla bebekler için tarama testleri, ayrıntılı ultrasonografiler yaparken, anne adaylarının da bazen gebelik öncesi, bazen de gebeliğe bağlı takip edilmeleri gereken hastalıkları veya rahatsızlıkları olabilir.

Gebelik öncesi veya gebelik yeni tespit edildiği zaman anne adayları için rutin tarama testleri kan ve idrar testleri ve bazı önemli enfeksiyon taramaları yapılmaktadır.

(kan sayımı, tam idrar tahlili, tiroid fonksiyonları, karaciğer enzimleri, böbrek fonksiyonları, hepatit taraması, toksoplazma, rubella-kızamıkçık, cmv taramaları gibi )

Gebelik takibi sırasında bizim toplumumuzda anne baba adaylarının kafasını en çok karıştıran konu çevreden duydukları veya okudukları farklı bilgilerdir. Halbuki bir gebelik takibinde eğer bir problem yok ise farklı yapılabilecek bir şey yoktur. Kullanılan kan hapı, vitamin, destek ürünlerindeki farklılıklar gebelik takibini değiştirmez. Gebelik bir hastalık olmadığı için kullanılan bütün ilaç mahiyetindeki ürünler destek amaçlı olarak verilmektedir.

Rutin bir gebelik takibi yaklaşık 6. Gebelik haftasında bebeğin ve kalp atışının izlenmesi ile başlar. Son adet tarihine göre erken veya geç döllenmeler burada bazı sapmalara yol açıp kafaları biraz karıştırabilir, ancak biraz sabır ve bekleyerek 10 gün içinde sağlıklı gebelikler ultrasonografide tespit edilir.

Sağlıklı bir gebelik takibinde, artık bütün anne adaylarının bildiği gibi bazı genetik tarama testleri ve ayrıntılı ultrasonografik incelemeler yapılarak doğuma kadar bebeğin % 80 civarında bir oranla sağlıklı olduğunu bilerek aylık takiplere devam edilir.

Genetik tarama daha çok down sendromu taraması için yapılan ikili ve dörtlü testler olarak bilinmektedir.

Kan uyuşmazlığı atlanmaması gereken bir diğer önemli konudur. İlk gebeliklerde doğumdan sonraki 72 saatte, daha sonraki gebeliklerde 28. Haftada kontrolü yapılarak hem bu haftada hem de doğum sonrası uyuşmazlık iğneleri yapılmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal