Folik Asit Eksikliği Neden Olur?

Vücutta pek çok önemli işlevi bulunan folik asit, folat adıyla da bilinmektedir. Vücut için önemli işlevleri olan folik asit, bazen vücutta eksilir. Buna folik asit eksikliği denir. Ancak, folik asit eksiliği neden olur ve folik asit hangi yiyeceklerde bulunur? İşte detaylar…

03.08.2020-17:49 - (Son Güncelleme: 03.08.2020-17:40) Folik Asit Eksikliği Neden Olur?

Folik asit birçok gıdada doğal yolla bulunurken, takviyeli gıdalarda ise yapay olarak bulunur. Tükettiğiniz besinler sayesinde de vücudu folik asit alınır.

FOLİK ASİT NEDİR?

Folik asit eksikliği neden olur gibi bir konu açıklanmadan önce, folik asitin açıklanması doğru olacaktır.

Pteroylmonoglutamic asit adıyla da bilinen folik asit, B9 vitamininin yapay biçimidir. Birbirlerinin yerlerine kullanılan folak ve folik asit aslında B9 vitamininin farklı iki görünüşüdür. Folat yiyeceklerde B9 vitamini doğal olarak bulunurken, folik asit yapay olarak üretilir. Folat, sebzelerde, meyvelerde, baklagillerde, tahıl gevreklerinde, yumurtada ve daha pek çok besinde bulunur.

FOLİK ASİDİN İŞLEVİ NEDİR?

Özellikle kırmızı kan hücrerinin oluşumunda oldukça önemli rol oynayan folik asit, vücutta yeni hücre üretimine ve üretilmiş olan hücreleri korumada da önemli rol oynar. Kansere neden olan yanlış hücre bölünmesini de önler. Kırmızı ve beyaz kan hücresi üretimi, karbonhidratın enerjiye dönüşümü, DNA, RNA üretimine de yardımcı olur.

FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?

Folik asit tanımı ve işlevinin anlatımı sonrasında artık folik asit eksikliği neden olur, folik asit eksikliğine sebep olan etmenler nelerdir konularına değinilebilir.

Folik asit eksikliği, birçok farklı sebepten dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bu sebepler arasında aşırı alkol kullanımı, besinleri aşırı pişirmek, hemolitik anemi, kullanılan ilaçlar, yeteri kadar meyve ve sebze tüketilmemesi, böbrek diyalizi gibi nedenler bulunmaktadır.

FOLİK ASİT EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Folik asit eksikliği fiziksel ve ruhsal birçok belirti gösterir. Bunlardan bazıları yorgunluk, sinirlilik, kaslarda güçsüzlük, baş dönmesi, depresyon, zihinsel karmaşıklıktır. Bunların yanı sıra bitkinlik, düzensiz kalp atışı, baygınlık geçirme, baş ağrısı, iştah azalması, kulak çınlaması, ağız içinde yara oluşması da folik asit eksikliğinin belirtileri arasında yer almaktadır.

Eğer folik asit eksikliği ile birlikte B12 eksikliği de varsa, o zaman ciltte sararma, acı hissinde azalma, bulanık göreme, depresyon hali ve sinirlilik durumu da yaşanabilmektedir.

FOLİK ASİT HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Baklagiller, kuşkonmaz, yumurta, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, bürüksel lahanası, papaya, muz, avokado gibi besinlerin içerisinde bulunur.

FOLİK ASİT EKSİKLİĞİNİN HABERCİSİ OLDUĞU HASTALIKLAR

Folik asit eksikliği bazı hastalıkların habercisi olabilir. Sindirim sistemi hastalıkları, böbrekte meydana gelen hastalıklar, karaciğer hastalıkları gibi hastalıklarda folik asit eksikliği görülmesi mümkündür.

FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ TEDAVİSİ

Folik asit eksikliği tedavisi için genelde anemiyi tedavi etme amacıyla, folik asit eksikliği olan kişiye 4 aylık bir folik asit ilacı yazar. Eğer bunun yanında B12 eksikliği de varsa içerisinde B12 vitamininin zengin bulunduğu yiyecekler tüketilmesi önerilir. Süt ve süt ürünleri, kahvaltı gevrekleri, et ve yumurta gibi besinler de B12 açısından zengin besinlerdir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal