Fıtık Ağrısı

İnsanlar arasında en sık görülen rahatsızlıkların başında fıtık gelmektedir. Bir organı tutan sıvıda ve kas sisteminde bir azalma veya aşınma varsa, orada bir kayma meydana gelir. Fıtık, o organın başka bir yöne kaymasına verilen isimdir. Peki fıtık nasıl geçer? Detaylar haberimizde…

03.08.2020-16:51 - (Son Güncelleme: 03.08.2020-16:44) Fıtık Ağrısı

Fıtık hastalığı çeşitli şekillerde görülebilir. Boyunda nüksettiği gibi, kalçada, karın bölgesinde, kasıklarda da görülebilir. En sık da kasıkta kendini gösterdiği için, bu yönde tedavi yöntemleri de hayli geliştirilmektedir.

FITIK NEDİR?

Kas ve doku zedelenmeleriyle birlikte, eklem sıvılarındaki azalma, aşınmaya sebebiyet verir. Orada da fıtık denilen rahatsızlık ortaya çıkar. Tıbbi ismi ‘herni’ şeklinde de telaffuz edilen fıtık, bir iç organın başka bir boşluğa yerleşerek, orada şişlik yaratmasına denilir. 

Kadınlarda daha fazla görüldüğü gibi, yaş ilerledikçe fıtık olma riski de artar. Tedavi edilmezse, daha da kalıcı sorunlara sebebiyet vermesi mümkün gözükmektedir.

FITIK RAHATSIZLIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Fıtık nasıl geçer diye sorulduğunda, öncelikle onun teşhisinin doğru konulması gerekliği doğar. Zira, tek fıtık çeşidi yoktur. En yaygın görülen tür olan kasık fıtığı dışında, bel fıtığı da çok görülür. Onların ötesinde, mide fıtığı, kesi yeri fıtığı, göbek fıtığı gibi türler de mevcuttur.

Kasık fıtığında, bağırsaklar bulundukları zarı yırtıp yer değiştirirler. Mide fıtığındaysa, mide göğüs boşluğuna doğru yükselerek, yer değiştirir. Göbek fıtığı daha çok çocuklarda görülür ve bağırsak göbeğe doğru kayarak, şişkinliğe sebebiyet verir. Kesi yeri fıtığındaysa, herhangi kesilen bir bölge, yani ameliyat bölgesi ekseninde kas gevşemesi ve doku zedelenmesi meydana gelebilir.

FITIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Fıtık nasıl geçer denildiğinde, hangi tür fıtığın kastedildiği çok önemlidir. Genelde, kasık ve bel tarafındaki fıtık yaygın olduğu için, onların üstünden bir tedavi yöntemi belirtilir.  Fıtık ameliyata girilmeden asla geçmeyen bir hastalıktır. O yüzden, geçmez, ama tedavi edilerek ilerlemesi önlenebilir.

Tıbbı müdahalelerin yanında, fıtık nasıl geçer denildiğinde, doğal yola başvurulan kimi çözümlerin de faydaları büyüktür. Bu yönde, ilk önerilecek şey, çok basittir: papatya çayı içmek… Papatya bitkisi çok yararlı olduğu gibi, kasları gevşetmekte, sinirleri yatıştırmakta, bel ağrılarını gidermek konusunda da etkilidir. Sabah ve akşam olmak üzere, günde iki fincan demlemeniz isabetli olacaktır.

Haşhaş tohumu kullanımı da bel fıtığı tedavisinde en etkin doğal yolların başında gelir. Yıllardır birçok kimse tarafından denenmiş bu yöntem zararsızdır. Günde yüz gram kadar tohumu yutmanız yeterlidir.

Ayrıca, bir tatlı kaşığı acı elma yağına (adaçayı yağı), bir yemek kaşığı soğuk pres yapılmış susamı karıştırıp, ilgili bölgeye dairesel hareketlerle sürmeniz de iyi olacaktır. Bunu her gün en az bir kere uygulamanız gerekmektedir.

Bel fıtığında kısmi egzersizlerin de önemli rol oynadığı görülürken, yatakta istirahat, uyku düzenini kaçırmamak gibi faktörler de tedavide olumlu karşılıklar verir. Mekik çekmeniz, ağrınızın olduğu yerde bacağınızı yavaş yavaş hareket ettirmeniz, en az onar defa havaya kaldırıp indirmeniz de fayda getirecektir. Fıtık nasıl geçer diyorsanız, siz harekete geçerseniz geçecektir!
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal