Fazla Tüketildiğinde Zehirlenmeye Neden Oluyor!

Uzmanlar, Coronavirüsü ile mücadele kapsamında bağışıklık sistemini güçlendirmenin oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Ancak bazı besinlerin fazla tüketimi zehirlenmelere neden olabiliyor. İçeriğinde furanokumarin maddesi bulunan greyfurtta bu besinler arasında yer almaktadır.

30.03.2020-09:57 - (Son Güncelleme: 30.03.2020-12:15) Fazla Tüketildiğinde Zehirlenmeye Neden Oluyor!

Tüm dünyada 30 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan Coronavirüse karşı vatandaşlar kişisel önlemlerini almaya devam ediyor. Bu önlemler doğrultusunda, virüse karşı vücut direncini güçlendirmek için kullanılan C vitamini içeren besinlerin tüketimi, son dönemde arttı. Fakat Prof. Dr. Coşkun Usta, C vitamini içeren diğer ürünlerden farklı olarak yalnızca greyfurtta bulunan 'furanokumarin' maddesinin tehlikeli olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Usta, bu madde sebebiyle greyfurtun fazla tüketiminin, ilaç kullanan kişileri ölüme götürebildiğini söyledi. Coronavirüs salgını sebebiyle hemen herkesin ilaç kullanma potansiyeli olduğunu ifade eden Usta, bu dönemde greyfurt suyu tüketmenin doğru olmadığını kaydetti.

‘SADECE GREYFURTTA VAR'

Çok fazla greyfurt tüketiminin ilaç kullanan kişilerde yan etkiye neden olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Usta, "Son zamanlarda Coronavirüse iyi gelecek ürünler arasında, C vitamini bulunan ürünler ön plana çıkarılıyor. Halkımız da bundan dolayı haklı olarak çok fazla portakal ve greyfurt tüketmeye yöneliyor. Yalnız greyfurtta diğer C vitamini içeren ürünlerden ayrı olarak furanokumarin maddesi var. Fazla greyfurt tüketilirse ilaç kullanımıyla birlikte yan etkiyi ortaya çıkarır. Üst üste 2-3 gün tüketmek bile karaciğerdeki fonksiyonları baskılayacaktır," şeklinde konuştu.

'40 KAT ARTIRIYOR'

Fazla greyfurt tüketimi halinde, ilaçlar karaciğere uğradığında yok edilemeyeceği için zararlı ve toksik düzeylere çıkacağını kaydeden Prof. Dr. Usta, şunları söyledi:

"Yapılan çalışmalar sonucunda greyfurt suyu içen ve ilaç kullanan hastaların yüzde 80'inde bu sorun ortaya çıkmıştır. Yani ilaç normalinden 40 kat daha fazla kana karışıyor ve kanda zehirlenme yapabiliyor. Potansiyel olarak bu virüsü kapma riskimiz var ve bu yüzden ilaç kullanma potansiyeli de taşıyoruz. Bu nedenle özellikle bu dönemde greyfurt suyu tüketmek doğru değil.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal