Fazla Kilolarınızın Nedeni Bu Olabilir

Çürük dişler bulundurdukları mikroorganizmalar ve lezyonlardan dolayı başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa neden olmakta. Peki, diş çürüğünün neden olduğu hastalıklar nelerdir? Diş çürüğünü engellemek için ne yapmak gerekir? Diş çürüğünü engelleyen besinler nelerdir?

03.06.2020-17:52 - (Son Güncelleme: 03.06.2020-17:41) Fazla Kilolarınızın Nedeni Bu Olabilir

Dr. Özge Gürbüz “Diş çürükleri bulundurdukları mikroorganizmalar ve oluşturdukları lezyonlar sebebiyle kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya ülsere, böbrek ve karaciğer sorunlarına yol açabilir” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Özge Gürbüz, diş çürüklerinin başta kalp hastalıkları olmak üzere; romatizma, ülser, böbrek ve karaciğer sorunlarına neden olduğunu belirterek, “Diş çürüğü çoğunlukla dişin sert dokusu olan mine, onun altındaki kemiğin ve kimi zamanda kök yüzeyini örten sement dokusunun yıkılması olayıdır. Genellikle karbonhidratlı yiyeceklerin diş yüzeyinde uzun süre kalmasıyla oluşur. Ağızda var olan bakteriler bu gıda artıkları ile beslenir ve bu mikroorganizmalar yardımıyla zamanla çürüğe uygun bir ortam gelişir. Bir süre sonra bu ortam dişin sert dokularında yıkıma sebep olup diş çürüklerine neden olur,” diye konuştu.

FAZLA KİLOLARINIZIN NEDENİ BU OLABİLİR

Çürük dişin fazla kilolara neden olabileceğini açıklamasında da bulunan Dr. Gürbüz, “Beslenmelerinde karbonhidratlı yiyeceklerin oranı çok yüksek olanlar, tükürük akışını ve miktarını azaltan hastalıkları olanlar, ağız hijyeni kötü bireylerde diş çürükleri rahatça oluşabilir. Çok sayıda kişide gördüğümüz diş çürükleri insan sağlığını tehdit ettiği kadar sosyal alanda da insanları olumsuz etkiliyor. Çürükler bulundurdukları mikroorganizmalar ve oluşturdukları lezyonlar sebebiyle; kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya ülsere, böbrek ve karaciğer sorunlarına yol açabilir. Diş çürükleri olan bireylerde çiğneme fonksiyonu tam ve iyi olarak gerçekleştirilemeyeceğinden besinler düzgün çiğnenmeden yutulur, fazla kiloya sebep olabilir,” ifadelerini kullandı.

DİŞ ÇÜRÜĞÜNÜ ENGELLEYEN BESİNLER NELERDİR?

Dr. Gürbüz, bazı besinlerin ve karışımların dişlerde çürük oluşumunu engelleyebileceğine dair şu değerlendirmede bulundu:

“Maalesef oluşmuş bir diş çürüğünü geri döndürüp temizleyecek herhangi bir besin mevcut değil. Fakat diş çürüğünü engelleyici besinler var. Mesela süt, yoğurt ve peynir diş sağlığımız için önemli besinler. Bu besinler içerdikleri yüksek orandaki kalsiyum ve fosfat ile dişleri korur ve çürük oluşumunun önüne geçer. Bazı antioksidan içecekler antibakteriyel özellikleri sebebiyle diş ve diş eti sağlığına iyi gelir. Çürüğü engellemek için dişler günde 2 defa doğru bir teknikle fırçalanmalı. Her akşam diş fırçalandıktan sonra diş ipi veya ara yüz fırçalarıyla dişler arası bölgeler de ayrıca temizlenmeli ve ardından hiçbir besin tüketmeden yatılmalı. Diş hekimi kontrollerine düzenli olarak gidilmeli. Yemeklerden sonra dişler fırçalanmalı. Aşırı asitli ya da yapışkanlı yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal