Faset Eklem Sendromu Nedir?

Özellikle 50 yaşından sonra kadın erkek herkeste görülen faset eklem sendromu, ihmal edilen ciddi bir hastalıktır. Peki, faset eklem sendromu nedir? Faset eklem sendromu belirtileri nelerdir? Faset eklem sendromu tedavisi nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…

24.08.2020-13:42 - (Son Güncelleme: 24.08.2020-13:40) Faset Eklem Sendromu Nedir?

Faset eklem sendromu hem erkek hem de kadınlarda, genellikle 40 ila 70 yaşları arasında ve artrite eğilimli olan kişilerde görülmektedir. Omurga yaralanması olan kişilerde de görülebilen faset eklem sendromu hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar...

FASET EKLEM SENDROMU NEDİR?

Faset eklem sendromu, omurgada sırt ve boyun ağrısına neden olan artrit benzeri bir durumdur. Bir ya da daha fazla faset ekleminden gelen ağrıya faset eklem sendromu veya faset artropatisi adı verilmektedir.

Omurga kemikleri arasındaki eklemlerdeki dejeneratif değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Faset eklemin içerisinde bulunan kıkırdak parçalanıp iltihaplanabilir, bu durumda yakınında yer alan sinir uçlarında ağrı sinyallerinin tetiklenmesine yol açar. Bölgedeki kaslar sertleşebilir ve spazm gelişebilir.

FASET EKLEM SENDROMU NEDEN OLUR?

Yaşlandıkça eklemlerdeki kıkırdaklar yıpranmaya başlar. Faset eklemlerin hizalanma ve hareket etmesinin değişmesine neden olan herhangi bir yaralanma, tekrarlayan hareketler, obezite, duruş bozuklukları ve diğer omurga koşulları da ağrıya yol açar.

Eklemlerdeki bu değişiklikler bir vertebral diskin bozulmasıyla meydana gelebilir. Vücut ağırlığının yükü faset eklemine geçerken, kıkırdak parçalanır, eklem boşluğu daralır ve kemikler birbirine sürtünmeye başlar.

FASET EKLEM SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Faset eklem dejenerasyonu, semptomların tetiklenmesine neden olan bir olay yaşanana kadar ağrısız olabilir. Bir kişinin ağrısının faset eklemlerden kaynaklı olduğunu gösteren birkaç semptom bulunmaktadır. Ağrı genel olarak belden kalçalara yayılabilen dağınık, donuk bir ağrıdır. Boyunda omuzlarda ve kafatasının arkasında hissedilir.

Etkilenen eklemi geriye doğru bükme veya yanlara doğru bükme gibi hareketler ağrı oluşmasına neden olabilir. Ayakta durmak veya hareketsizlik ağrının artmasına neden olabilir. Oturma şekli, öne doğru eğilme ya da pozisyon değiştirme gibi eklemdeki ağırlığı hafifleten aktiviteler ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Faset eklem semptomları aynı zamanda bir disk herniasyonunun ağrısını taklit eder. Kemik mahmuzları oluşur ve omurilik sinirlerine baskı yaparsa ağrı kollarda veya bacaklarda hissedilmeye başlar. Ağrı kronik olabilir ya da periyodik alevlenmeler olabilir.

FASET EKLEM SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Faset eklem artriti tersine çevrilemezken, yaşam tarzındaki değişiklikler daha iyi bir hayat sürebilmenizi sağlayabilir. Konservatif tedaviler ağrıyı yönetmenize ve hafiflemesine yardımcı olmazsa enjeksiyon, ablasyon veya ameliyat önerilebilir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Doğru bir duruş ve omurgayı dik tutmak, ağrı ataklarını önleminize yardımcı olacaktır. Günlük ayakta durma, oturma ve uyku alışkanlıklarınızda da yeni düzenlemeler yapmanız gerekebilir. Kilo vermek faset eklemlerindeki yükün azalmasına ve ağrıyı hafiflemesine yardımcı olur.

Fizik Tedavi: Egzersiz yapmak, ağrılı bir faset eklem için oldukça yararlıdır ve daha hızlı iyileşmenize yardımcı olur. Fizyoterapistler size uygun olan kaldırma ve yürüme teknikleri hakkında detaylı bilgi vererek; bel, bacak, mide kaslarının güçlendirmenize yardımcı olmak için uygulamalı olarak gösterecektir.

İlaçlar: Bazı hastalara oral antienflamatuar ilaçlar, topikal kremler, merhemler ya da mekanik destek gerekebilir. Bazen kas spazmları içinde kas gevşetici ilaçlar reçete edilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal