Konserve hazırlarken ilk dikkat ettiğimiz husus hijyen ve temizlik olmalıdır. Kapağını kapattıktan sonra içeriğinde bakteri ürememesi gereken bir karışım olacağı için dolaylı olarak konserve yaparken kullancağınız araç ve gereçlerin temiz ve hijyenik olması gerekmektedir. Kullanacağınız kavanoz ve kavanoz kapaklarının temiz olması da büyük önem taşıdığından konserve yapılmadan önce içeriğin gireceği kap alet ve edevatların kaynar suda iyice dezenfekte edilmesi şarttır. Konserveyi her yapımınızda kapaklar ve kapların temiz olunmasına dikkat edilmelidir.

Konserve yapılırken içerik ve koyacağınız aksesuarlar da iyice yıkanıp kaynadıkları için bakteri oluşumu bu sebeple büyük ölçüde engellenmektedir. Bunun yanı sıra içeriğinde bakteri barınmaması için kavanozları kapattıktan sonra tekrar bir tencereye koyup içerisine su doldurup ısıttığımızda da aynı sonucu verecektir. Normalde üretilen tüm konserve ürünlerinde dezenfekte sorunu ve hijyen problemleri görülmemektedir. Çünkü çok iyi ısıtılarak yapılan bu konserve ürünler evde yaptığımız gibi olmamaktadır. Evde yaptığımız konserve ürünlerinde yeterince ısı sağlayamadığımız için hijyen de aynı oranda sağlanamıyor bu yüzden bu ürünleri hazır aldığımızda daha az risk almış oluyoruz.