Domalan mantarı nedir?

Domalan mantarı, tuberaceae familyasına aittir. Toprak altında 5 ila 20 metre derinliğinde yetişen bu mantar, yenilebilir kokulu bir mantar türüdür. Domalan mantarı nedir? Detaylar haberimizde...

05.02.2019-13:00 - (Son Güncelleme: 21.06.2023-17:01)

Domalan mantarı, tuberaceae familyasına aittir. Toprak altında 5 ila 20 metre derinliğinde yetişen bu mantar, yenilebilir kokulu bir mantar türüdür. Domalan mantarı nedir? Domalan mantarının faydaları nelerdir? Domalan mantarı nerede yetişir? Domalan mantarı nasıl bulunur? Domalan mantarı nasıl pişirilir?

Domalan mantarı nedir? 

Domalan mantarı, salgıladığı sülfürle güzel bir aromaya sahiptir bu hoş aromatik kokusu ile yemeklere kırmızı etten bile daha lezzetli ve iştah açıcı bir tat katmaktadır. Domalan mantarı, küremsi biçimiyle patatese benzemektedir. Domalan mantarı tazeyken beyazımtırak rengi sahiptir kuruduğunda ise sarı ile kahverengi arasında bir renk alır. Bu mantarın iç kısmı beyaz ve hafif gözenekli bir yapıdadır. 

Domalan mantarın faydaları nelerdir?

- Domalan mantarı, yüksek kolesterole iyi gelen besinlerden bir tanesidir. Bol miktarda protein içerdiğinden de kolesterolü sağlıklı bir seviyede tutmayı sağlamaktadır.

- Domalan mantarı kırmızı et kadar besleyici bir özelliğe sahiptir alternatif tıpta göz hastalıklarında kullanılmaktadır.

- Domalan mantarı, omurilik sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Mantar ve şahtere otu birlikte hazırlandığında etkileri daha fazla hissedilmektedir.

- Domalan mantarının bilinen en eski faydası afrodizyak etkiye sahip olmasıdır.

- Tokluk hissi veren besin oldukça önemli bir lif kaynağıdır.

Domalan mantar nedir?

Domalan mantar nerede yetişir?

Domalan mantarı, doğada kendiliğinde yetişen bir bitkidir. Her türlü toprakta yetişmesine rağmen daha çok kumlu toprakları seven domalan mantarı, yamaçlarda dağınık bir şekilde yetişmektedir.

Nasıl bulunur?

Domalan mantarı iğne yapraklı ormanlarda çam ve meşe ağaçlarının çevresinde bulunmaktadır. Yöre olarak ise, Konya, Aksaray, Karaman, Malatya, Urfa ve Antep çevresinde bulunmaktadır.

Nasıl pişirilir?

- Bol su ile yıkanarak topraklı kısımlarını temizledikten sonra ister kabuklarını soyarak isterseniz de doğrudan dilimleyerek pişirmeye hazır hale getirebilirsiniz.

- Domalan mantarının kabukları ince olduğundan dolayı soymaktan ziyade kazıyarak temizlemek daha doğru bir yöntemdir.

- Eğer domalan mantarı haşlanarak kullanılacaksa yarım saat haşlanması yeterlidir.

Domalan mantar kavurması tarifi 

Malzemeler:

- 200 gr domalan mantarı

- 2 yemek kaşığı tereyağı

- Biraz kekik

- Tuz

Domalan kavurmasının hazırlanışı: Domalan mantarları suyunu bırakana kadar kavuruyoruz suyu bitince tereyağı, kekik ve tuz ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz. İstediğiniz kıvama gelince ocağın altını kapatabilirsiniz. Afiyet olsun.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal