E-sigaralar Koronavirüs Riskini Artırıyor

Yapılan bir araştırma elektronik sigara buharının, özellikle genç bireylerin akciğerine çok fazla zarar verdiğini ve de sigara içmeyen kişilere kıyasla koronavirüse yakalanma riskini artırdığını ortaya koydu.

13.08.2020-11:01 - (Son Güncelleme: 13.08.2020-17:29) E-sigaralar Koronavirüs Riskini Artırıyor

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden pediyatri profesörü Bonnie Halpern-Felsher ve araştırmacı ekibi önemli bir araştırmaya imza atarak, elektronik sigara kullanan kişilerin koronavirüse yakalanma olasılığı üzerine bir araştırma yaptı. 11 Ağustos tarihinde ‘Yetişkin Sağlığı Dergisi’nde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, düzenli e-sigara kullanan genç ve ergenlerin, koronavirüs ile enfekte olma olasılığı akranlarına oranla çok daha yüksek. Araştırmada farklı veri ve istatistikler değerlendirildi.

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ BEŞ KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Yapılan araştırma, koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler arasında e-sigara kullananların sayısının, kullanmayanlara göre 5 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Elbette bu veriler, e-sigara kullanıcılarının koronavirüse yakalanma olasılıklarının diğerlerine göre mutlak olarak daha yüksek olduğu anlamına gelmiyor. Fakat yine de koronavirüse yakalanan ve aynı zamanda e-sigara içen kişilerde öksürme, ateş, halsizlik ve nefes darlığı gibi belirtilerin görülme oranı beş kat daha fazla.

HASARLI AKCİĞERLER BÜYÜK RİSK ALTINDA

Covid-19 testi yaptırmadan 30 gün öncesine kadar hem e-sigara hem de geleneksel sigara tüketen kişilerde ise enfekte olma riski yüzde 6,8 daha yüksek. Araştırmaya katılan kişilerin neredeyse tümü her iki sigara çeşidini de kullandığını belirttiğinden, bilim insanları yalnızca geleneksel sigara içenlerin enfekte olma oranına dair güvenilir veriler elde edemedi. Öte yandan araştırmacılar, sigara kullanımının koronavirüs kapma riskinin azalttığı yönündeki tezi de çürütmüş oldu.

Araştırma makalesinin başyazarlarından olan Shivani Mathur Gaiha, 'Gençler ve ergenler, e-sigara kullanmanın akciğerlere zarar verdiği için koronavirüse yakalanma riskini artırdığının farkında olmalılar’ dedi.

Gençleri kendilerini güvende hissetmelerinin yanıltıcı olduğu konusunda uyarıda bulunan Mathur Gaiha, ‘Birçok kişi, gençliklerinin onları COVID-19 belirtilerinden koruyacağını sanıyor. Ancak edindiğimiz veriler, bunun e-sigara kullanıcıları için geçerli olmadığını gösteriyor. Hatta enfekte olma riski biraz değil, bariz bir oranda artıyor’ şeklinde konuştu.

ABD GENELİNDE 4 BİNDEN FAZLA DENEK KATILDI

Araştırmaya ABD'nin farklı bölgelerinden katılan 4 bin 351 kişi arasında geleneksel sigara ve e-sigara kullanan kişilerin aynı oranda bulunmasına, farklı cinsiyet ve etnik kökenleri temsil etmesine de özen gösterildi. Katılımcılara, koronavirüs belirtileri gösterip göstermedikleri, test yaptırıp yaptırmadıkları veya pozitif test sonucu alıp almadıkları gibi sorular yöneltildi.

Pediyatri uzmanı Halpern-Felsher, gençleri uyarmanın yanı sıra sağlık makamlarına da çağrıda bulunarak ‘Şimdi tam zamanı. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin bir an önce bu ürünlere yönelik yeni düzenlemeler getirmesi gerek’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal