Eşek Sütü Tüketimi Ölümle Sonuçlanabilir

Antalya’da 100 liradan litresi satışa sunulan ve kanser, astım, mide problemleri, cilt sorunlarına birçok hastalığa iyi geldiği söylenen eşek sütünü içen bir kadının alerji sebebiyle ölümden dönmesiyle, bilimsel makalelere araştırma konusu olduğu ortaya çıktı. 

13.10.2020-09:26 - (Son Güncelleme: 14.10.2020-12:46) Eşek Sütü Tüketimi Ölümle Sonuçlanabilir

Antalya’daki üretilen ve sağlığa birçok faydası olduğu söylenen eşek sütü, 80 ila 100 lira civarı fiyattan satılmakta. Satarken kansere iyi geldiği gibi birçok yararı olduğu söylenen eşek sütü hakkında konuşan Farmakolajı Uzmanı Prof. Dr. Coşkun Usta, yararlı olsa bile fiyatının çok yüksek olduğunu belirterek, kansere iyi geldiğine yönelik bir bulgu olmadığını aktardı. 

Özellikle anne sütüne çok yakın olduğu iddia edilerek vatandaşa satılan sütün, yurt dışında bilim insanlarının bu konuya yönelik gerçekleştirdiği araştırmalarda, eşek sütünün kesin olarak kanıtlanmış bir yararı olmadığı gibi alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına sebep olabildiği belirtildi.

Eşek sütü ile ilgili bilgiler aktaran Prof. Dr. Usta, eşek sütünün fiyatlarının fazla olduğunu dile getirerek ‘Her hayvanın sütü, o hayvanın gelişimi için uygundur. Anne sütü de insana uygundur. İçindeki proteinlerin ölmemesi lazım. Eşek sütünü öyle koşullarda içiriyorlar ki bir süre sonra o proteinler ölüyor ve hiçbir faydası kalmıyor. Kanseri önlediğine dair hiçbir çalışma yok. Bu kadarcık basit bilgilerle 'kansere iyi geliyor' denmesi bir suistimaldir’ ifadelerini kullandı.

ÖLÜM İLE SONUÇLANABİLİR

Porf. Dr. Usta, eşek sütünün ölüm ile neticelenecek kadar tehlikeli durumları olabileceğine dikkat çekerek, “Bir kadın bu sütten içtiği için vücudu alerjik reaksiyon gösterdi. Ölümle sonuçlanacak kadar kötü bir duruma geldi. 25 yaşındaki bir kadın eşek sütü içtikten yalnızca 5 dakika sonra alerjik reaksiyonla karşılaşıp, ölümün kıyısına geldi. 2017 yılında British Association of Dermatologists dergisindeki makalede kadının gözlerinin şiştiği, vücudunun değişik noktalarında kızarıklar ve kabarcıklar oluştuğunun ele alındığı belirtilerek, eşek sütünün kadında yüksek alerjenik reaksiyona sebep olduğu bildirildi’ bilgilerini paylaştı.

HAKKINIZI ARAYIN

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, birçok ürün satılırken tüketiciyi aldatıcı ilan ve reklamların internette paylaşıldığını belirtti. Gündüz, bu durumdan yana sıkıntıda olduklarını dile getirerek 'Bilimsel bir karşılığı olmadan 'kansere çok iyi geliyor' diyorlar. Sütün 10 lira olan litresi bir anda 100 liraya çıkıyor. Tüketici de bir fayda saylayacağı algısına kapılarak bu rakamı veriyor. Ancak bu ürünler vadedildiği gibi kullanıldığında bir işe yaramazsa bu firmalarla ilgili hak arayışına da girebilir. Siz bu parayı verdiyseniz ve karşılığını alamadıysanız tüketiciyi yanıltmaya yönelik bir harekettir' ifadelerini kullandı. Hastalara bilimsel olarak müdahale edildiğini ve doktorlara danışılmadan bu tür ürünlerin kullanılmamasını söyleyen Gündüz, 'Örneğin bazı ürünler için Türkiye ve dünyadaki sağlık kuruluşlarından 'sağlığa yararlı' olduğu konusunda belgeler alınmıştır ve fiyatları yüksektir. Bu ürünlerin tıbbi olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Ancak bu ürünlerde böyle bir durum söz konusu değil.' açıklamalarına da yer verdi.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal