Engelli Raporu Nasıl Alınır, İstenilen Belgeler Nelerdir?

Engelli yada engelli yakını olan kişilere devlet tarafından bazı haklar tanınıyor. Bu hakları elde etmek için engelli raporu çıkartmak gerekiyor. Peki engelli raporu kimlere verilir, ne işe yarar?

15.01.2021-17:36 - (Son Güncelleme: 17.01.2022-14:25) Engelli Raporu Nasıl Alınır, İstenilen Belgeler Nelerdir?

Engelli bireyler, engelli raporu ile bazı ayrıcalıklara sahip oluyor. Bu belge, vatandaşlara çeşitli kolaylıklar sağlıyor. Ancak bu belgeyi almak için bir takım koşulları yerine getirmek gerekiyor. Raporu almak için belli engel oranına sahip olması gereken kişiler bu oranı hastanede kanıtlayabiliyor. İşte detaylar…

NASIL ALINIR?

- Tam teşekküllü bir hastaneye başvuru yapmak

- Engellilik oranının belirlenmesi için testlere girmek

- Sonuçların çıkarılması ve heyete gönderilmesi

- Engelli sağlık heyeti engellilik oranı kararı

- Engelli raporu düzenlenmesi

ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU NASIL ALINIR?

Engelli sağlık kurulu raporu almak için kişiden beklenen şartlar şu şekildedir:

- Belgelerin eksiksiz tamamlanması

(Engelli sağlık kurulu raporu alabilmek adına vesikalık fotoğraf, engelli raporu başvuru dilekçesi, nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisinin hazır bulundurulması gerekir. Dolayısıyla bu belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi beklenir.)

- En az yüzde 40 engelli oranı

(Engelli raporu almak için en az yüzde 40 orana gerekir. Yüzde 40’ın altındaki orana sahip olan kişilerin engelli raporu alması mümkün olmaz.)

- Test ve muayenelerin yapılması

(Engelli raporu almak için kişiden istenen testlerden ve muayenelerden geçmek gerekir. Çünkü kurul, testlerin ve muayenelerin sonuçlarına göre kişinin engellilik oranına karar verir. Dolayısıyla test ve muayenelerin eksiksiz yapılması önem taşır.)

Engelli Raporu

İŞİTME ENGELLİ RAPORU NASIL ALINIR?

İşitme engelli raporu almak için bir eğitim araştırma hastanesi ya da bir devlet hastanesine gidilerek işitme testlerine girilir. Testlerin sonuçları Balthazard ölçeğiyle değerlendirilir ve bu şekilde engel yüzdesi belirlenir. Daha sonra genel engel yüzdesinin belli bir seviye üstünde olması durumu varsa değerlendirilerek engel raporu hazırlanır.

GÖRME ENGELLİ RAPORU NASIL ALINIR?

Göz konusunda engelli raporu almak diğer raporlardan biraz farklıdır. Çünkü görme engelli raporu alma konusunda görme derecesinin yüksek olması önemli olmaz. Eğer göz derecesi miyop sağ 11 ve sol 12 derece olan bir kişi lens veya gözlük kullanıyorsa ve bu lens veya gözlükle tam görüş sağlıyorsa rapor oranı yüzde 0 olur. Bununla birlikte görme tembelliği için de engelli raporu alınabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal