Endometriozis Nedir?

Eğer adet dönemlerinde ve cinsel birliktelikten sonra aşırı ağrı çekiyorsanız dikkat! Kadın Hastalıkları ve Doğum / Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, derin endometriozisin hakkında uyarılarda bulundu.

07.02.2019-17:11 - (Son Güncelleme: 07.02.2019-17:08) Endometriozis Nedir?

Eğer adet dönemlerinde ve cinsel birliktelikten sonra aşırı ağrı çekiyorsanız dikkat! Kadın Hastalıkları ve Doğum / Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, derin endometriozisin hakkında uyarılarda bulundu. İşte detaylar...

Endometriozis Nedir?

Endometrium tabakasının rahim dışında yer alması durumuna endometriozis deniyor. Yüzeysel ve derin olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Sadece bu bölgedeki karın zarı üzerinde, yumurtalıkların dış yüzeyinde ve fallop tüplerinde yerleşen endometrial dokular “yüzeysel endometriozis” diye adlandırılıyor. Karın zarından 5 mm’den fazla derine ilerlemiş, bağırsak ve mesane duvarına girmiş, ağrılı nodüller oluşturmuş, sinirlere kadar ilerlemiş ve bu bölgedeki organları normal anatomiyi bozacak şekilde birbirine yapıştırmış endometriozis lezyonlar ise “derin endometriozis” olarak tanımlanıyor.

Ciddi Zararlar Verebilir

Endometriozisin en önemli belirtisi arasında adet döneminde ve cinsel ilişki sırasında karında veya kasıkta yaşam kalitesini bozacak şiddette ağrıların yaşanması yer alıyor. Ağrı zamanla kronikleşerek adet döneminden bağımsız olarak da gelişebiliyor. Endometriozis hastalarının yüzde 10-20’sinde görülen derin endometriozis, şiddetli ağrının yanı sıra tutulum yaptığı organlara ciddi zararlar verebiliyor, bunun sonucunda organların bir bölümünün ameliyatla çıkartılması gerekebiliyor.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal