Endometriozis Nedir? Endometriozisin Belirtileri Nelerdir?

Kadınların, regl dönemi başlangıcından menapoza kadar yaşadığı karın ağrıları kişiden kişiye değişmekle birlikte günlük yaşamı fazlasıyla etkiler. Endometriozis hakkında detaylı bilgi yazımızda…

09.03.2020-14:41 - (Son Güncelleme: 09.03.2020-14:36) Endometriozis Nedir? Endometriozisin Belirtileri Nelerdir?

Endometriozis özellikle genç kadınlarda görülen iyi huylu fakat ağrı dolu kronik bir hastalıktır. Hastalığın oluşturduğu fiziksel ve ruhsal problemler yoğun şekilde yaşanmaktadır. Rahmin iç kısmı bir kadının aylık regl döngüsü sırasında oluşan değişikliklere yanıt verecek şekildedir. Regl döngüsü genellikle 28 gün olmakla birlikte bu süre kişiden kişiye değişebilir. Öncelikle rahim içi muhtemel bir gebeliğe hazırlık için büyür ve kalınlaşır. Gebelik oluşmadığı durumda ise rahim içi dokusu kanama yolu ile atılır ve incelmeye başlar. Bu değişiklikler ise öströjen ve progesteron hormonlarıyla tekrar başlatılır.

ENDOMERİOZİSİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Endometriozisin en temel belirtisi kasık çevresinde oluşan şiddetli ağrılar olarak görülür. Bu ağrı cinsel ilişki sırasında, idrarınızı yaparken veya reglden hemen önce veya regl sırasında olabilir. Fakat ağrının şiddeti ile hastalık derecesi ilişkili değildir. Ağrı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Çok fazla ağrı hissetmeyen bir kişi ağır şekilde hasta olabilirken aksi de olabilir.

Adet gecikmeleri ve kısırlık, endometriozisin diğer belirtilerindendir. Öte yandan endometriozisi olan birçok kadında hiçbir şikayet de olmayabilir. Kişi, hamile kalamadığı için bir hekime göründüğü zaman endometriozisi olduğunu ilk kez öğrenebilir. Çocuk sahibi olamayan kadınların yaklaşık üçte birinde endometriozis bulunur.

ENDOMETRİOZİSİN NEDENLERİ NELERDİR?

Çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis hastalığının oluşmasına sebep olan tüm unsurlar tamamen bilinmese de öne çıkan bazı sebepler söz konusudur:

  • Geriye doğru adet görme
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  • Genetik olarak yatkınlık bulunması
  • Toksin ve dioksin gibi üreme sistemini etkileyebilen çevresel faktörler
  • Dolaşım sistemi veya lenfatik sistem ile yayılma durumu

Mart ayı ‘endometriozis farkındalık ayı’ olup genellikle bilinmemektedir. Bu konuyla ilgili bilinçlendirme çalışmaları adına sosyal medya hesaplarınızdan endometriozis hashtagi ile paylaşım yaparak bu konuya dikkat çekerken bu hastalığa sahip kadınlara da destek olabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal