El Yıkarken Bunlara Dikkat Edin!

Kişisel hijyeninize dikkat ederek olası salgınlara karşı önleminizi alabilirsiniz. Alınabilecek en büyük önlemlerden biri de elleri sık sık yıkamaktır... Peki, elleri yıkarken yapılan hatalar nelerdir? Eli nasıl yıkamak gerekir? İşte doğru el yıkama teknikleri ve el yıkamanın önemi...

02.03.2020-08:55 - (Son Güncelleme: 02.03.2020-08:57) El Yıkarken Bunlara Dikkat Edin!

Her gün para, kredi kartı, klavye, kapı kolları, telefon gibi birçok şeye dokunuruz… Buna ek olarak bir de tokalaşmak eklenince ellerimiz çevreyle sık sık temas sağladığı için en çok kirlenen organımız oluyor. Başta grip ve soğuk algınlığı olmak üzere; sarılık, ishal, hepatit ve zatürre gibi pek çok enfeksiyon etkenlerini ellerimiz aracılığıyla alıyoruz. Bu hastalıklardan korunmanın en önemli ve etkin yöntemi ise; ellerimizi düzenli ve sık sık yıkamak. Fakat maalesef zaman azlığı ya da ortamın uygunsuz olması gibi nedenlerden dolayı ellerimizi yıkarken hatalar yapıyor, bunun sonucunda da mikroorganizmaların ellerimizden uzaklaşmasını sağlayamıyoruz. Ellerimizi yıkarken sadece 15-30 saniyede uygulanabilecek doğru el yıkama tekniği ile bulaşıcı ve salgın birçok hastalığa karşı önlem alabiliriz. İşte el yıkarken dikkat etmemiz gerekenler...

EL YIKAMA SÜRESİ

Eller yıkanırken en sık yapılan hatalardan biri, yıkama süresini kısa tutmaktır. Bu durumda mikroplar el üzerinden yeterince temizlenemiyor, bunun sonucunda da hastalık yayılmaya devam ediyor. Ellerinizin her yerini (bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri) en az 15 saniye boyunca ovalayın.

EL YIKARKEN SU VE SABUNU AZ KULLANMAYIN

El yıkarken su ve sabunu az kullanmak, elden yeterince uzaklaştırılamaması sebebiyle zararlı mikroorganizmaların yayılmalarına neden oluyor.

ELİNİZİ SADECE SUYLA YIKAMAYIN

Su, mikropların uzaklaştırılmasında tek başına yeterli ve etkili olamadığı için sabunla beraber kullanılması gerekiyor.

KATI SABUNU TERCİH ETMEYİN

Katı sabunun temizlenmeden yerine konmaması gerekir. Aynı zamanda mikroorganizmalar sabunun üzerinde kaldığı için ortak kullanıldığında mikropların yayılmasına neden olur. Bu nedenle özellikle toplu yaşam alanlarında el temizliğinde sıvı sabun kullanılması çok önemli.

HAVLUYU ORTAK KULLANMAYIN

Ortak havlu kullanımı sonucunda havlunun nemli kalması mikroorganizmanın üremesi için uygun ortamı oluşturuyor. Ellerin iyi yıkanmaması sebebiyle de enfeksiyonların kişiler arasında yayılımını kolaylaştırıyor.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal