El Kisti (Ganglion) Nedir? - Ellerde Neden Görülür?

Neden çıktığı tam olarak bilinmeyen el kisti yani ganglion kisti, kişileri olumsuz yönde etkiler. Peki el kisti nedir? Nerelerde görülür? İşte yanıtlar...

14.02.2019-17:50 - (Son Güncelleme: 14.02.2019-17:46) El Kisti (Ganglion) Nedir? - Ellerde Neden Görülür?

Neden çıktığı tam olarak bilinmeyen el kisti yani ganglion kisti, kişileri olumsuz yönde etkiler. Peki el kisti nedir? Nerelerde görülür? İşte yanıtlar...

Ganglion Kisti Nedir?

Bilimde 'Ganglion' olarak bilinen el kisti, iyi huylu kanser içermeyen kist çeşitlerindendir. Genellikle sıvı şeklinde oluşan bu kistlere, eklem kapsülü ya da tendon kılıfında rastlanır. 20'li yaşlarda başlayan bu rahatsızlık, 40'lı yaşlardan sonra daha yoğun ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ağrıya neden olamayan bu kist elin üst kısmında ya da bilek çevresinde sıklıkla görülür. Kistin büyüklüğü zaman içerisinde değişiklik gösterebilir.

Ellerde Neden Görülür?

El kistlerin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmiyor. Ancak bu durumla ilgili şöyle bir teori vardır; bilekte meydana gelen travmatik veya aldığı darbe gibi etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabileceğidir. Bazı kişilerde bu kistler uzun süre kalır, bazılarında ise iki üç günde bir geçer ve tekrar eder. Genellikle ellerini sıklıkla kullanan kişilerde görülür.

Ayak Bileğinde de Görülür

Ganglian kisti her ne kadar el ve bileğinde görülür diye bilinse de aslında ayakta ve ayak bileğinde de görülür. Eklem ve tendonların zorlandığı noktalarda görülme olasılığı artar. Bu kist çeşidinin tam olarak neden meydana geldiği bilinmez. Bu kist çeşidi erkeklere oranla kadınlar daha sık görülür. Masa başı çalışanlarında yaygın olarak görülen bu rahatsızlığa aynı zamanda bankacılar, sekreterler, müzisyenler, yazılımcılar ve örgü ören kişilerde rastlanır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal