Eklemlerdeki Ağrının Nedeni Buymuş!

Osteoartrit yani kireçlenme hastalığı eklemlerde ciddi ağrılara neden olur. Kireçlenme, başta dizler olmak üzere birçok eklemde görülebilmektedir. Harekette kısıtlanma, artan ağrı ve şekil bozukluklarına neden olan kireçlenme hakkında merak edilenleri bir araya getirdik. İşte detaylar…

22.06.2020-11:08 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-13:18) Eklemlerdeki Ağrının Nedeni Buymuş!

Eklemlerde görülen ve her geçen gün artan ağrıların nedeni halk arasında kireçlenme olarak bilinen Osteoartrit olabilir. Kireçlenme eklem kıkırdağının yıkılması, kıkırdak altındaki kemiğin sertleşmesi, kist oluşması, eklem çevresinde yeni kemik oluşumlarının ve eklemin çevresindeki yumuşak dokularda ödem oluşması ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

Kireçlenmenin başlıca şikayetleri arasında eklem hareketlerinde kısıtlanma, hareketlerle artan ağrı, eklemde şekil bozukluğu gelişmesi ve tekrarlayan şişlikler bulunmaktadır.

OMUZDA KİREÇLENME NEDEN OLUR?

Vücutta birçok eklemde görülebilecek iltihaplı eklem romatizması eller, ayaklar, kollar ve bacaklarda bulunan eklemlerin içerisini döşeyen sinovyal zarların iltihaplanmasına ve eklem kıkırdağının zarar görmesine yol açar. Kaslardaki büyük yırtılmalarda eklem uyumunun bozulmasına neden olur. Eklemin kendi merkezinde hareket etmemesi, uzun sürede eklem yüzeyinde aşınmaya ve kireçlenmeye neden olur. Aynı zamanda kan desteğine sahip olan damarlardaki sorunlardan dolayı beslenemez ve kemik hücrelerinin ölümüne neden olarak eklem yüzeyinde çökmeler meydana gelir ve buna bağlı olarak da kireçlenme başlar. Bu tür kireçlenmeler steroid kullanımı, alkol tüketimi, orak hücreli anemi hastalığı ve travmatik yaralanmalardan dolayı oluşmaktadır.

KİREÇLENME NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Omuz kireçlenmelerinin tedavisinde koruyucu yöntemler ilk planda yer alır. İstirahat, aktivite değişikliği, soğuk uygulama, sıcak buhar uygulaması, ağrı kesici ödem giderici ilaç kullanımı, eklem içi iğne uygulaması ve fizik tedavi koruyucu yöntemler arasında yer alır.

Aynı zamanda bu süreçte baş üstü hareket gerektiren işlerden kaçınılması gerekir. Ağrı kesici ödem giderici ilaçlar, eklem çevresindeki ödemin giderilmesine ve hissedilen ağrının azalmasına yardımcı olur. Ancak bu ilaçların gastrit, mide kanaması ve böbrek sorunları gibi yan etkileri olabileceğini de unutmamak gerekir. Bu ilaçların yan etkisini azaltmak için tok karnına ve bol suyla alınmalıdır. Aynı zamanda ilaç kullanım süresinin kısa tutulması da oldukça önemlidir. Soğuk uygulama da aynı şekilde ödem azalmasına ve ağrının hafifletmesine yardımcı olur. Soğuk uygulama günde 4-5 kez uygulanabilir. Bu işlem 10-15 dakika boyunca ağrı olan eklemin üzerine soğuk jel paketleri uygulanarak yapılır. Soğuk jel ile cilt arasında havlu veya pamuklu bezler gibi koruyucular yerleştirilmesi gerekir. Aksi takdirde ciltte yanıklar meydana gelebilir. Soğuk uygulamanın geniş bir yüzeye yapılması etkisini arttırır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal