Egzersiz Yaparak Coronavirüsü Önlenebilir mi?

Uzmanlar Coronavirüsü ile mücadele de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin çok önemli olduğunu belirtiyor.Peki, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması çalışmasını sağlayan egzersizler, Coronavirüsüne karşı da etkili midir? Egzersiz yaparak Coronavirüsü önlenebilir mi? Detaylar haberimizde...

09.04.2020-16:32 - (Son Güncelleme: 09.04.2020-16:05) Egzersiz Yaparak Coronavirüsü Önlenebilir mi?

Her geçen gün artan kanser vakalarına karşı alınacak önlemlerin ilk sırasında erken tanı ve egzersiz yapmak gelmektedir. Uzmanlar, son yıllarda kanser tedavisinde genetik testlerin çok daha yaygın olduğunu ve bireysel tedavinin ön plana çıktığını belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2019 yılında dünya genelinde yaklaşık 18 milyon kişiye kanser tanısı konuldu. Tanı konulan 9.5 milyon kişi kanser yüzünden hayatını kaybetti.

Kanser vakalarını önlemek için yapılan çalışmaların tedavisi kadar önemli olduğunu belirten Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Doç.Dr. Korkut Ulucan, “Kanserin erken teşhisi tedavi aşamasında başarı ve bireyin hayat kalitesinde artışı beraberinde getiriyor. Ne kadar çabuk ve erken bilinçlenme oluşursa bu hastalıkla o kadar etkili baş edilebilir. Kanser çalışmaları toplum sağlığı bakımından oldukça önemli. Özellikle kanser olmadan hastalığı önlemek konusunda farkındalık yaratmak, hastalık ile mücadelede büyük önem taşıyor. Her geçen gün yapılan çalışmalar ile bu konudaki çözüme bir adım daha yaklaşıyoruz” dedi.

EGZERSİZ YAPMAK KANSERİN ÖNLEMESİNE KATKI SAĞLIYOR

Düzenli olarak yapılan egzersizlerin kanserin önlenmesinde ve tedavisinde önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Kanserin önlenmesinde ve tedavisinde egzersizin öneminden yıllardır bahsediliyor. Sadece hastaların psikolojisi için değil, aynı zamanda tedavinin etkisi içinde mutlaka egzersiz planı yapılmalıdır. Egzersizin en önemli etkileri kanda cinsiyet hormonlarının, inflamatuvar moleküllerinin ve insülin seviyesinin düzenlenmesidir. Aynı zamanda kas hücreleri egzersiz sırasında ve sonrasında kana bazı miyokin adı verilen önemli molekülleri salgılarlar.

Bu önemli moleküllerin egzersiz sırasında salgılanan epinefrin ve norepinefrin hormonları ile beraber hem önemli immün hücrelerinin yani doğal öldürücü hücrelerin kana daha fazla karışmasına, hem de kandan tümör bölgesine geçtiklerine dair güçlü kanıtlar var,” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Ulucan sözlerini şu şekilde devam etti:

“Hatta yapılan hücre kültür çalışmalarında egzersizden hemen sonra insanlardan alınan serumun, hücre kültüründe çoğalan meme kanseri hücrelerinde çoğalmanın az da olsa durduğunu gösteriyor. Tabii buradaki moleküler mekanizmalar halen net değil. Egzersiz sırasında yaklaşık 20’ye yakın miyokinin dolaşıma salındığı tahmin edilmekte, bunların tam mekanizmalarını anlamak için halen çalışmalara ihtiyaç var. Düzenli yapılan egzersizin insan psikolojisi üzerinde olduğu gibi klinik açıdan etkileri olduğu da göz ardı edilmemeli.”

EGZERSİZ YAPARAK CORONAVİRÜSÜ ÖNLENİR Mİ?

Son günlerde tüm dünyayı etkileyen Coronavirüsün tedavisinde ve önlenmesinde egzersiz yapmanın öneminden bahseden Doç.Dr. Ulucan, “Düzenli egzersiz, immün sistemimizin çalışmasına olumlu yönde etki yapar, daha etkili çalışmasını sağlar. Kısaca düzenli egzersiz güçlü immün sistem demektir. Özellikle hastalığın engellenmesinde düzenli yapılan egzersiz oldukça önemli. Hastalığın tedavisinde de etkisinin olacağı muhakkak ancak hekiminin uygun göreceği egzersizler tedavi sürecinde tercih edilmeli. O yüzden uygun beslenmenin yanında her gün egzersiz de yapmak gerekiyor, tabii ki evde, dışarıda değil. Bununla ilgili birçok spor derneği veya uzmanlar evde yapılabilecek egzersiz programlarını sosyal medyada paylaşıyor. Korunmak isteyen herkese de uygulamak düşüyor,” diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal