Egzama Nasıl Geçer?

Egzama, deri üzerinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Deriyi kurutur, cilt yüzeyini pürüzleştirir, kaşıntıya neden olur. Egzama, oldukça yaygın karşılaşılan bir hastalıktır ve cildin çeşitli yerlerinde ortaya çıkma potansiyeli vardır. Peki egzama nasıl geçer? Detaylar haberimizde…

30.07.2020-15:11 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-15:07) Egzama Nasıl Geçer?

Egzamanın farklı sebepleri ve türleri bulunmaktadır. Egzamadan mustarip kişiler sıklıkla egzama nasıl geçer sorusunun cevabını merak etmektedir.

EGZAMA NEDİR VE NEDEN OLUR?

Egzama, tıptaki tabiri ile atopik dermatit, cilt üzerinde oluşan iltihaplı bir deri hastalığıdır. Egzama sonucunda cildin üzerinde kaşıntıya neden olan kabarcıklar, kuruluk, yer yer deri soyulması gibi etkiler ortaya çıkmaktadır. Bu kaşıntı hissi ve kötü görünüm nedeniyle egzama nasıl geçer sorusunun cevabı merak konusudur.

Her yaşta görülebilen egzama, çocukluk zamanında da ortaya çıkabilir. Egzamanın en yaygın olarak ortaya çıktığı bölgeler ise, saç derisi, bacaklar, dirsekler, yüz, kalça, kulak içi gibi bölgelerdir.

Egzamanın nedenleri genellikle bireye bağlıdır. Sabun, parfüm, deterjan gibi kimyasal içerikli temizleyicilerle temas sonucu bazı ciltlerde egzama görülebilmektedir. Bunun yanında bazı metal ve lastik yapılı nesneler de egzamaya neden olabilir. Dolaşım problemleri ve stres faktörleri de egzamanın ortaya çıkmasında etkili olabilir.

EGZAMA BELİRTİLERİ NELER?

Egzamanın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Şişlik
  • Kabarcık
  • Kızarıklık
  • Deride ortaya çıkan kalınlaşma ve çatlama gibi deformasyonlar.
  • Deride ortaya çıkan renk değişiklikleri.
  • Kızarık ve şiş bölgelerde ortaya çıkan yanma ve kaşıntı hissi.
  • Deride pullanma ve döküntü.
  • Saç derisinde oluşan kepeklenme
  • Deri yüzeyinde ve vücudun çeşitli yerlerinde oluşan iltihap.

EGZAMA TÜRLERİ NELERDİR?

Egzama türleri oldukça fazladır. El egzaması egzama türlerinden biridir. Temizlik işleriyle uğraşanlarda ve kuaförlerde sıklıkla gözlemlenir. Atopik egzama, alerjik reaksiyonlar nedeniyle bebeklikte ortaya çıkar. Kontakt egzama, iritan maddeler ile temas eden akut ya da kronik egzama türüdür.

Stres egzaması, stres kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Asteatotik egzma, sık banyo ve yaşlılık gibi nedenlerle cildin kuruması sonucunda oluşur.

EGZAMA NASIL GEÇER?

Egzama nasıl geçer sorusunun ne yazık ki kalıcı bir tedavi cevabı bulunmamaktadır. Egzamanın tekrarlama riski oldukça yüksektir. Ancak, egzama için uygulanacak tedavilerin egzama belirtilerini azaltmak amacıyla yapıldığını bilmek önemlidir.

Egzamaların ilaçla tedavisi için dermatolojistlerden yardım alınmalıdır. Bunun dışında, egzamaya iyi gelen yöntemler bulunmaktadır. İlki, egzamaya neden olan maddeyi bularak ciltle temasını önlemektir. Daha sonra, çeşitli nemlendirici kremler yardımıyla deri rahatlatılabilir. Piyasada, kaşıntıya iyi gelen çeşitli bantlar satılmaktadır. Bu bantlar tercih edilebilir. Bunun yanında kortizonlu ve strereoitli kremler kullanılabilir. Bitkisel çözüm, aleo vera jeli kullanmaktır. İltihap giderici özelliği vardır. Bunun yanında salatalık, beyaz dut ve yulaf tozu gibi maddeler de egzamanın azalmasını, kaşıntının yok olmasını sağlar. Papatya çayı demledikten sonra ılımasını bekleyip, egzamalı bölgeye uygulamak egzamaya iyi gelir. Zerdeçalın da egzamaya iyi geldiği bilinmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal