Eğitimli Köpeklerle Kovid-19 Testi

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını, bilindiği üzere ülkeler arası ve şehirler arası uçuşları da etkiledi. Finlandiya’daki Helsinki Havalimanı’nda eğitimli köpekler Kovid-19 taşıyan yolcuları tespit etmek için kullanılacak.

25.09.2020-11:20 - (Son Güncelleme: 25.09.2020-11:57) Eğitimli Köpeklerle Kovid-19 Testi

Koronavirüs salgını Avrupa'da yeniden etkisini artırmaya devam ederken, Finlandiya'da Kovid-19'a karşı yeni bir tedbir hayata geçirildi. Finlandiya’da Helsinki Havalimanı'nda özel eğitimli köpekler Kovid-19 taşıyan yolcuları tespit etmek için kullanılacak. Helsinki Üniversitesi'ndeki veteriner hekimler aracılığıyla gerçekleştirilen ön testler neticesinde köpekler virüsü neredeyse yüzde 100 kesinlikle tespit edebileceğinin öne sürülmesinin ardından toplam 10 köpekten 4'ü havalimanında görev başında. Helsinki Havalimanı Direktörü Ulla Lettijeff gerçekleştirdiği açıklamada, ‘Bildiğimiz kadarıyla başka hiçbir havaalanı bu kadar fazla eğitimli köpeği koronavirüse karşı kullanmaya kalkışmadı’ ifadelerini kullandı.

Havalimanına gelen yolcular, bir mendil ile ciltlerini silecek ve sonra mendili bir bardağa koyacak. Bardakta mendili eğitimli köpek koklayarak Kovid-19 tespiti yapmaya çalışacak. Yolcuların gönüllü olarak katılacağı bu test, köpeğin sonuç bildirmesine bağlı olarak yolcu sağlık istasyonuna yönlendirilecek.

Eğitilmiş köpeklerin, henüz bulgu ve belirtiler ortaya çıkmadan, testlere göre çok daha küçük bir numuneden virüsü tespit edebildiği vurgulandı. Test ekipmanları virüsü tespit etmek için 18 milyon moleküle ihtiyaç duyarken, bir köpek, virüs tespiti için 10 ile 100 moleküle ihtiyaç duyuyor.

Son iki haftada 798 vaka tespit edilen Finlandiya’da, vaka sayıları bir önceki 2 haftalık döneme oranla iki kat artış gösterdi. Ülkede şimdiye kadar 9 bin 379 kişiye Kovid-19 tanısı konulurken, 343 kişi ise virüs sebebi ile hayatını kaybetti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal