Düşük ve Orta Gelirli 92 Ülke Kovid-19 Aşısı Bekliyor

Dünyada 52 ülke koronavirüs aşılama uygulamalarına başlarken, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kurulmasına büyük umutlarla öncülük ettiği ‘Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı’ kapsamında ihtiyaç sahibi olan 92 ülkeye henüz aşı dağıtılamadı.

21.01.2021-11:54 - (Son Güncelleme: 21.01.2021-12:51) Düşük ve Orta Gelirli 92 Ülke Kovid-19 Aşısı Bekliyor

DSÖ, Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI) ve Salgın Hastalıklara Hazırlık İçin Yenilik Koalisyonunca (CEPI) yürütülen ortak girişimle 2020 yılının nisan ayında Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) başlatıldı.

 

Projeyle birlikte koronavirüs aşılarının dünyanın en yoksul ülkelerine eşit, hızlı ve adil şekilde dağıtılması planlandı.

Fakat GAVI'ye göre ‘zengin ülkelerin aşı stokçuluğuna başlaması’ gerek DSÖ'yü gerek COVAX'tan aşı bekleyen 92 ülkenin elini kolunu bağladı.

İsviçre'nin Cenevre kentinde yer alan Dünya Sağlık Örgütü yetkililerin açıklamalarına göre, yoksul ülkelere aşı dağıtılmasının zorluğuna dikkat çekildi.

Aşıların ‘eşit ve hızlı’ bir şekilde dağıtılmasının küresel salgını bitirmede tek çare olduğu vurgulanan açıklamada, "’algını durduracak aşılar değil, aşılamalardır. Bu nedenle aşılara adil ve eşit erişimi sağlamalıyız. Bu, çok zorlu bir mücadele olacak. Tıpkı Everest'e tırmanmaya benziyor, ana kampı kurduk ancak hala zirveye ulaşmamız gerekiyor’ ifadelerine yer verildi.

ZENGİN ÜLKELER TÜM AŞILARI SATIN ALDI

Dünya Sağlık Örgütü’nün Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 18 Aralık tarihinde, yaklaşık 2 milyar doz koronavirüs aşısı için birden fazla anlaşma yaptıklarını ifade ederek aşıların yoksul ülkelere 2021 yılının ilk yarısında dağıtılacağını duyurmuştu.

Zengin olan ülkelerin ikili anlaşmalar yaparak aşı üreten firmaların elindeki tüm koronavirüs aşılarını satın alması Dünya Sağlık Örgütünü zor durumda bıraktı.

‘DÜNYA FECİ BİR AHLAKİ BAŞARISIZLIĞIN EŞİĞİNDE’

DSÖ yetkilileri, ısrarla sorulmuş olmasına rağmen şu ana kadar aşı şirketlerinden COVAX'a gönderilen aşı miktarını gizli tutuyor.

18 Ocak tarihinde bu şirketlere ve bunlarla ikili anlaşama yapan zengin ülkelere sert tepki gösteren Ghebreyesus, ‘Düşük gelirli bir ülkeye ise sadece 25 doz verildi. 25 milyon değil, 25 bin değil, sadece 25. Açık konuşmam gerekiyor, dünya feci bir ahlaki başarısızlığın eşiğinde. Bu başarısızlığın bedeli de dünyanın en yoksul ülkelerinde insan hayatı ve geçim kaynaklarıyla ödenecek’ dedi.

DSÖ Genel Direktörü, 9 Ocak tarinde ise ‘Düşük ve orta gelirli ülkelerin çoğunun henüz aşı almadığına dair açık bir sorun var’ uyarısında bulundu.

Ghebreyesus, belli aralıklarla da ‘Aşı milliyetçiliğine son verilmesi, zengin ülkelerin ihtiyacından fazla aşı almaması ve ciddi finansman eksiği olan COVAX'a mali destek verilmesi’ çağrısını yapıyor.

Şu ana kadar 190 ülkenin katıldığı COVAX'a, ABD ve Rusya dahil olmadı.

COVAX KAPSAMINDA HİÇBİR ÜLKEYE AŞI GÖNDERİLMEDİ

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, COVAX programı kapsamında ‘düşük ve orta gelirli’ herhangi bir ülkeye aşı gönderilmediğini açıkladı.

Harris, yoksul ülkelere ne zaman aşı gönderileceğine dair herhangi bir tarih vermedi, yalnızca dağıtım başladıktan sonra bilgi vereceklerini söyledi.

Sözcü Harris, sadece 25 doz koronavirüs aşısı verilen ülkenin Gine olduğunu duyurdu. Gine'nin bu aşıları Rusya'dan temin ettiği bilgisine ulaşıldı.

‘YOKSUL ÜLKELERDE AŞILAMA ŞUBAT AYINDA BAŞLAYABİLİR’

DSÖ Başdanışmanı Bruce Aylward, 11 Ocak tarihinde, yoksul ülkelere COVAX kapsamında aşı dağıtılmasıyla ilgili, ‘Şimdiye kadar aşılamaların tamamı yüksek gelirli veya orta gelirli ülkelerde yapıldı. Şubat ayında bu ülkelerde aşılamaya başlayabileceğimize inanıyor ve güveniyoruz’ demişti.

Bunun yanı sıra, DSÖ'nün öncülük yaptığı COVAX programından şimdiye dek 92 ülkenin koronavirüs aşısı almaya hak kazandığı ifade edildi.

Örgüt, talepte bulunan COVAX üyesi diğer ülkelere de aşı ulaştırmayı hedefliyor.

GAVI ve DSÖ'nün ilk aşamada aşı göndereceği ve üç kategoriye ayrılan 92 ülke ise şu şekilde:

Düşük gelirli ülkeler: Afganistan, Benin, Burkina Faso, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Eritre, Etiyopya, Gambiya, Gine, Gine-Bissau, Haiti, Kuzey Kore, Liberya, Madagaskar, Malavi, Mali, Mozambik, Nepal, Nijer, Ruanda, Sierra Leone, Somali, Güney Sudan, Suriye, Tacikistan, Tanzanya, Togo, Uganda, Yemen

Alt-orta gelir grubundaki ülkeler: Angola, Cezayir, Bangladeş, Butan, Bolivya, Cabo Verde, Kamboçya, Kamerun, Komorlar, Kongo, Fildişi Sahili, Cibuti, Mısır, El Salvador, Esvatini, Gana, Honduras, Hindistan, Endonezya, Kenya, Kiribati, Kırgızistan, Laos, Lesotho, Moritanya, Mikronezya, Moldova, Moğolistan, Fas, Myanmar, Nikaragua, Nijerya, Pakistan, Papua Yeni Gine, Filipinler, Sao Tome ve Principe, Senegal, Solomon Adaları, Sri Lanka, Sudan, Timor-Leste, Tunus, Ukrayna, Özbekistan, Vanuatu, Vietnam, Batı Şeria ve Gazze (Filistin), Zambiya, Zimbabve

COVAX'tan aşı almayı hak eden diğer ülkeler: Dominika, Fiji, Grenada, Guyana, Kosova, Maldivler, Marshall Adaları, Samoa, St. Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Tonga, Tuvalu.

Proje kapsamında ilk aşamada 190 katılımcı ülkenin nüfusunun risk altındaki %20'sinin aşılanmasını hedefliyor.

 

Aralarında sağlık çalışanları, yaşlılar ve kronik hastalığı olan yüksek risk grubundaki %20'lik nüfus diliminin aşılanmasına öncelik verilmesi de öngörülüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal