DSÖ: Koronavirüs Aşı Sonuçları Yılsonunda Ortaya Çıkacak

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs için tüm dünyada geliştirilme aşamasında olan 180 aşı adayından 35'nin insanlar üzerinde denendiğini, bazı aşı çalışmalarının sonuçlarının yıl sonunda beli olacağını bildirdi.

11.09.2020-09:29 - (Son Güncelleme: 11.09.2020-09:27) DSÖ: Koronavirüs Aşı Sonuçları Yılsonunda Ortaya Çıkacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde online düzenlenen basın toplantısına katılarak, tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınında (Kovid-19) virüs kapan kişilere yönelik etkili bir tedavi bulunması amacıyla Mart ayında DSÖ'nün ‘Dayanışma Denemesi’ programını başlattığını hatırlattı.

Bu denemelerde koronavirüs tedavisinde ‘Deksametazon’ adı verilen ilacın, durumu kritik ve şiddetli olan hastalarda etkili olduğunun kanıtlandığını belirten Ghebreyesus, bazı ilaçların etkisinin bulunmadığını bazılarının denemelerinin ise hala sürdüğünü kaydetti.

Ghebreyesus, tüm dünyadaki koronavirüs aşı çalışmalarına değinerek, ‘Şu anda 180 aşı geliştirilme aşamasında. Bunlardan 35'i insanlar üzerinde deneniyor. Tarihte hiçbir hastalık araştırmalarda böylesine hızlı bir ilerlemeye tanık olmamıştır. Bu, dünyanın son yıllarda yaptığı bilim ve teknolojideki inanılmaz ilerlemelerin bir kanıtıdır’  ifadelerini kullandı.

Koronavirüs için etkili bir tedavi bulunması için mevcut araştırmaların daha da hızlandırılması gerektiğini belirten Ghebreyesus, ortaya çıkacak ürünlere, mümkün olduğunca fazla insanın ulaşması gerektiğini kaydetti.

Ghebreyesus, salgında en büyük korkusunun ise ‘küresel dayanışma eksikliği’ olduğunu tekrarladı, tüm dünyaya salgına karşı birlikte hareket etme çağrısında bulundu.

KOVİD-19 AŞI SONUÇLARI YIL SONUNDA ORTAYA ÇIKACAK

Basın toplantısında, DSÖ bilim heyetinden başuzman Dr. Soumya Swaminathan ve DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan da soruları cevapladı.

Swaminathan, dünyada şu anda insanlar üzerinde denenen 35 aşının üretimine ne zaman geçileceğine ilişkin sorunun üzerine, aşı çalışmaları sürecinde yeterli veri ve insan kaynağına ihtiyaç olduğuna dikkati çekti.

Swaminathan, ‘Kovid-19 klinik denemelerinin zaman aldığını hatırlamamız gerekiyor. Bu konuda acele edemeyiz’ diye konuştu.

Güvenli ve etkili bir aşının ortaya konulabilmesi için 10 binlerce insanın klinik denemelere katılması gerektiğini vurgulayan Swaminathan, ‘Dolayısıyla temmuz ayında birkaç deneme başladığı için, yılsonu itibarıyla geçici sonuçlar da olsa bazı sonuçlar almaya başlayabiliriz’ dedi.

Swaminathan, bir aşının piyasaya sürülmeden önce en az 6 ay güvenlik kontrollerinin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

OXFORD ÜNİVERSİTESİNİN KOVİD-19 AŞI DENEMELERİ ‘UYARI İŞARETİ’

Oxford Üniversitesi ve ilaç şirketi AstraZeneca'nın beraber geliştirdiği Kovid-19 aşısının, klinik denemelerinin bir katılımcının hastalanması üzerine askıya alınmasının da diğer aşı çalışmaları için ‘uyarı işareti’ olduğunu belirten Swaminathan, ‘Bu, klinik gelişimde inişler ve çıkışlar olduğunu ve bunlara hazırlıklı olmamız gerektiğini kabul etmek için yapılan bir uyarı işaretidir. Ama cesaretimizin kırılmasına gerek yok. Olur böyle şeyler’ dedi.

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Ryan ise aşı çalışmalarındaki rekabete dikkati çekerek, şöyle konuştu:

‘Bu bir yarış. Bu virüse karşı bir yarış ve hayat kurtarmak için bir yarış. Şirketler arası bir yarış değil. Ülkeler arası bir yarış değil. Halk sağlığını desteklemek ve mümkün olan en güvenli ve en etkili yolu desteklemek için bir yarış’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal