Domates Konservesi Zehirlenmeye Neden Oluyor

Hemen herkes yazdan çıkıp kışa girerken domates konservesi yapıyor. Ancak evde yapılan konserveler felce neden olan ‘botalizm’ adı verilen zehirlenmeye neden olabiliyor. Bu nedenle uzmanlar konserve yaparken uygun sıcaklığa ve süreye dikkat edilmesi konusunda uyardı.

20.08.2020-10:59 - (Son Güncelleme: 20.08.2020-11:16) Domates Konservesi Zehirlenmeye Neden Oluyor

Yaz sebzelerinden biri olan ve hemen her yemeğe eklenerek lezzet katan domates, hemen her evde konserve olarak hazırlanıp, kavanozlara doldurularak saklanıyor. Ancak cam kavanozlara koyulan domateslerin hazırlanma aşamasında çok dikkatli olmak gerekiyor. Uzmanlar, kaynama sırasında uygun sıcaklık ve süre kombinasyonuna dikkat edilmezse, evde yapılan domates konservelerinin 'botulizm' adı verilen bir zehirlenme türüne yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Konserve domatesin hazırlanışnın son derece kolay olduğunu belirten Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, ‘Yaz dönemlerinin vazgeçilmezi. Kavanozda saklama, meyve ve sebzeleri saklamak için en güvendiğimiz yöntemlerden biri. Fakat evde yaptığımız konservelerde, 'Clostridium botulinum' isimli bakterinin sebep olduğu 'botulizm' zehirlenmesi tehlikesi ortaya çıkabilir. Bu bakterinin A'dan başlayıp G'ye kadar devam eden yaklaşık 7 çeşidi var. Bunlardan A grubu, B grubu ve E grubu maalesef felce kadar giden kötü sonuçlara neden olabiliyor. Önemli olan, 'botulinum' toksininin kendi yöntemlerimizle devre dışı bırakılması. O yüzden, konserveleri yaparken mutlaka uygun sıcaklık ve süre kombinasyonuna dikkat edilmeli. Risk grubu olan yiyeceklerimiz, meyve ve sebze grubundaki Ph derecesi 4.5 ve üzeri olan düşük asitli gruplardır. Konserve gıdalar bu grubun içinde yer alır. Mevsim itibariyle domates bu gruba girer. Balık konserveleri de tehlike arz edebilir’ ifadelerini kullandı.

EN ÖNEMLİ KONU HİJYEN

Konservenin kaynama derecesi ve süresi hakkında da önemli bilgiler paylaşan Doç. Dr. Uzel, ‘Yapılan konservelerde kaynatma sıcaklığı 72 derece kullanılıyorsa en az 15 dakika, 80 derece kullanılıyorsa, en az 6 dakika gibi bir süre ocakta tutulmalı. Bu şekilde konserve yapım işlemi daha güvenli olur. Bakterinin oluştuğu koşullardan bir diğeri de hijyenik olmayan koşullardır. Cam olmayan kaplar, kapakların temiz olmaması, bazı durumlarda geçmiş yıllarda kullanılan ve sağlam olduğu düşünülen kapakların tekrar kullanılması bakteriyi ortaya çıkarabilir. Temiz olmadığını düşünüyorsanız, kapakları çok iyi kaynatmalısınız. Ya da her defasında yeni alınmış kapakları kaynatarak, kullanmalısınız’ dedi.

'KAPAKTA ŞİŞKİNLİK OLUŞMUŞSA BAKTERİ VARDIR'

Evde hazırlanan konservelerin kullanılmadan önce kapaklarının kontrol edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Uzel, ‘Yapılan konservelerin güvenli olup olmadığı, konservelerin kapağı kontrol edilerek anlaşılabilir. Konservenin kapağında şişkinlik oluştuysa, bakteri oluşmuş demektir. Kendi yaptığınız konserve kapaklarında bombe oluştuysa, o konserveyi bir kenara alıp tüketmemelisiniz. Çünkü bu bakteri, vaka sayısı az olmakla birlikte, ciddi sonuçları olan bir bakteridir. Dikkatli olmak gerekiyor’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal