Doğru Tansiyon Ölçümü İçin İp Uçları

Tansiyon, sağlığımız için oldukça önemlidir. Bu yüzden yapacağımız ölçümlerin doğru olması uygulanacak tedavi açısından önem taşır. Peki doğru tansiyon ölçümü nasıl yapılır?

02.01.2019-11:04 - (Son Güncelleme: 02.01.2019-10:56) Doğru Tansiyon Ölçümü İçin İp Uçları

Tansiyon, sağlığımız için oldukça önemlidir. Bu yüzden yapacağımız ölçümlerin doğru olması uygulanacak tedavi açısından önem taşır. Peki doğru tansiyon ölçümü nasıl yapılır? İşte yanıtı...

DEĞERLER GÜN İÇİNDE DEĞİŞİR

Tansiyon değerleri gün içinde değişiklik gösterir. Heyecan, panik, öfke gibi nedenler tansiyonu yükseltir ancak sakinleşince tansiyon düşer. Örneğin sabah saatlerinde tansiyon en yüksek değer, gece ise en düşük değer ölçülür. Önemli olan gün içinde ortalama değerlerin 14-9'un altında olmasıdır.

HASTANIN KENDİNE AİT TANSİYON ALETİ OLMALI

Her hastanın kendisine ait bir tansiyon cihazı olmalıdır. Çünkü özellikle yüksek tansiyon hastalarının kan basıncını ölçmeyi bilmesi ve kendi ölçümlerini yapması gerekiyor. Böylece hipertansiyon kontrol altına alınır. Yine evde yapılan ölçümlerin kaydedilip, kontole gidildiğinde hekime gösterilmesi açısından önemlidir.

GÜNDE İKİ KEZ ÖLÇÜLMELİ

Tansiyon sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere ölçülmelidir. Sabah idrar yaptıkan sonra aç karna, rahat bir koltukta en az 5 dakika oturup ölçüm yapılmalı. Ölçüm esnasında bacaklar sarkık olmalı, bacak bacak üstüne atılmamalı. Yine aynı şartlarda akşam yemeği öncesi ölçüm yapılmalı.

DOĞRU CİHAZ KULLANIMI ÖNEMLİ

Bilekten ölçen dijital cihazlar zararlı olmasa da koldan ölçüm yapan cihazların kullanılması önerilir. En doğru sonuç veren eski cıvalı manometreli tansiyon aletleriydi. Ancak bunlar cıvanın çevre kirliliği etkileri nedeniyle bırakıldı. Kalibre edilmiş bir aneroid manometre veya osillometrik ölçüm yapan elektronik bir tansiyon aleti kullanılabilir. Bu cihazların kalibrasyonu en az 6 ayda bir civalı manometrelerle karşılaştırılarak kontrol edilmeli.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal