Dizanteri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Çok sık karşılaşılan sindirim sistemi hastalıklarından biri olan dizanteri özellikle çocuklar ve bebeklerde görüldüğünde tehlikeli durumlara neden olmaktadır. Peki, dizanteri nedir? Dizanteri belirtileri nelerdir? Dizanteri nasıl tedavi edilir? Detaylar haberimizde…

01.09.2020-12:09 - (Son Güncelleme: 01.09.2020-13:59) Dizanteri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Ateş ve ishalle birlikte görülen ve bulaşıcı bir hastalık olan dizanteri su oranını ciddi olarak azaltıyor. Dizanteri hakkında merak edilenleri anlatan İç Hastalıkları Uzmanı Sedat Işık, bu durumda kişiye hemen müdahale edilmesi gerektiğini belirterek önemli bilgiler paylaştı.

DİZANTERİ NEDİR?

Halk arasında kanlı ishal olarak da bilinen dizanteri, bakteri, amip ve virüslerin yol açabileceği bir bağırsak enfeksiyonudur. Genellikle sudan bulaşan dizanterinin nedeni ise hijyen eksikliği. Hastalığa neden olan bakteri, virüs veya amipler bağırsaklardan kan dolaşımına geçerek bazı iç organlara yayılabiliyor ve bu durum kişinin sağlık durumunun tehlikeye girmesine neden oluyor.

DİZANTERİ TÜRLERİ NELERDİR?

Işık, dizanterinin iki önemli türü olduğunu belirterek bunların; basilli dizanteri ve amipli dizanteri olduğunu söyledi. Amipli dizanteri, diğer türe göre daha şiddetli ve tehlikelidir. Basilli dizanteride en sık karşılaşılan tür; Shigella, Campylobacter, Salmonella ya da enterohemorhagic E. Coli gibi bakterilerin yol açtığı enfeksiyon. Amipli dizanteri ise bağırsaklara bulaşan tek hücreli bir parazitten kaynaklanmaktadır. Amipli dizanteri kalın bağırsağın parazit kaynaklı bir hastalığı ve temiz olmayan gıdalar ve sular ile ağızdan bulaşmaktadır. Uzman Işık, Amebiyazis'in çocuklar ve yaşlılar için oldukça tehlikeli olduğunu vurguluyor.

DİZANTERİ BELİRTİLERİ NELER?

Şiddetli karın ağrısı, kramplar, şiddetli ishal, kanlı ishal, mide bulantısı ve kusma, yüksek ateş, bağırsak kontrolünün kaybolması, halsizlik ve titreme, yüksek ateş, baş dönmesi ve vücutta aşırı su kaybı belirtileri arasında yer almaktadır.

Basilli dizanteride enfeksiyon bir hafta içerisinde kendini gösterirken amipli dizanteri hastaya bulaştıktan 10 gün sonra ilk belirtilerini göstermeye başlıyor. Amipli dizanteride ise bağırsak hareketleri sancılı oluyor.

DİZANTERİ RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Kötü hijyen koşulları, Kötü sağlık koşullarına sahip tropikal ülkelerden gelen göçmenler, zayıf bağışıklık sistemi ve kötü sağlık koşullarına sahip kurumlar olmak üzere hijyen kurallarının uyulmadığı pek çok yer ve durum dizanteri risk faktörlerini artırmakta.

DİZANTERİ ÖLÜME NEDEN OLUR MU?

Uzman Işık, dizanterinin doğrudan ölüme neden olabileceğini belirtiyor. Dizanteri, söz konusu yetişkinler olduğunda yaklaşık bir hafta boyunca hafif seyretmekte. Kalın bağırsağın kendi kendini temizleyebilme özelliği sayesinde bu süre hafif atlatılmaktadır. Ancak bir haftadan daha uzun süren vücutta su kaybı ve yüksek ateşin görüldüğü vakalarda mutlaka doktora görünmek ve bir an önce gerekli tedaviye başlamak gerekir. Hayati tehlike oluşmaması için mutlaka müdahale edilmesi gerekir.

DİZANTERİNASIL TEDAVİ EDİLİR?

Dizanteri tedavisi türüne göre farklılık göstermektedir. Hastalığın tedavisinde temel prensip, ishal ile kaybedilen sıvının yerine konması. Hastalık, ağırlığına göre hekimin uygun gördüğü antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Amipli dizanteri hastalığına yol açan paraziti ortadan kaldırmaya yönelik uygun türde antibiyotikler kullanılıyor. Yine aynı prensiple basilli dizanteri için de etken olan bakteriye yönelik antibiyotik hekim tarafınca belirlenip ve kullanılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal