Dizanteri Nedir, Dizanteri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dizanteri nedir? Dizanteri belirtileri nelerdir? Dizanteri neden olur? Dizanteri nasıl tedavi edilir? Detaylar haberimizde…

09.07.2020-09:57 - (Son Güncelleme: 17.05.2021-09:38) Dizanteri Nedir, Dizanteri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şiddetli ishal ile ilişkili olan dizanteri, bulaşıcı bir hastalıktır. Belirtiler ve semptomlar normalde hafiftir ve genel olarak birkaç gün içerisinde ortadan kalkar. Dizanteri hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…

DİZANTERİ NEDİR?

Dizanteri, kanlı ishale neden olan ciddi bir bağırsak enfeksiyondur. Bazı durumlarda, dışkıda mukus görülebilir. Bu durum genel olarak 3 ila 7 gün sürmektedir. Dizanteri, kötü hijyen koşullarından dolayı yayılır. Dizanteri, amip ve basil olmak üzere iki farklı parazit nedeniyle ortaya çıkarak farklı şekillerde seyretmektedir.

Basilli Dizanteri: Bu mikrop vücuda girdikten 2 ila 7 gün içerisinde bazı belirtilerle kendini göstermeye başlar.

Amipli Dizanteri: Bu mikrop vücuda girdikten 10 ila 20 gün içerisinde kişinin kendini rahatsız hissetmesine neden olan belirtilerle kendini belli eder.

Dizanterinin en yaygın nedenleri arasında bakteriyel enfeksiyonlar gösterilmektedir. Salmonella, Shigella, E.coli ve Campylobacter gibi türler kalın bağırsağın etkilenmesine neden olurken dizanteri adı verilen sorunun oluşmasına yol açar.

Dizenterinin diğer nedenleri arasında: kirli sularda ve havuzlarda yüzmek, tuvaletten çıktıktan sonra elleri yıkamamak, dizanteri hastası olan biriyle cinsel ilişkiye girmek, içme suyuna kanalizasyon suyunun karışması, meyve ve sebzelerin iyice yıkanmadan tüketilmesi, insan dışkısının besinlere bulaşması, dizanteri olan kişinin çatal, bıçak, bardak veya havlu gibi kişisel eşyalarını kullanmak ve hijyen koşullarına yeterince özen göstermemek bulunmaktadır.

DİZANTERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dizanteri belirtileri arasında yüksek ateş, kanlı ishal, şiddetli karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı ve kusma görülmektedir. Bu belirtileri kendinde gören kişilerin mutlaka en kısa sürede bir hekime görülmeleri gerekir.

DİZANTERİ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Dizanteri genel olarak 3 ila 7 gün içerisinde kendi kendine iyileşen bir hastalık olduğu için tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Anca dehidrasyonun önlenmesi için bol miktarda sıvı tüketmek ve gerekirse oral rehidrasyon solüsyonları kullanmak gerekir. Parasetamol gibi ağrı kesiciler ağrıyı ve ateşi hafifletmeye yardımcı olabilir. Enfeksiyonun başkalarına bulaşma riskini azaltmak için, son ishal döneminden en az 48 saat sonra evde kalmak son derece önemlidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal