Diz Kireçlenmesinde Ameliyatı Bir Daha Düşüneceksiniz

Uzmanlar, diz kireçlenmesi rahatsızlığında yalnızca MR ve röntgen gibi radyoloji incelemelerle ameliyat kararı verilmesinin yanlış olduğunu belirtiyor.

25.08.2020-15:45 - (Son Güncelleme: 25.08.2020-15:39) Diz Kireçlenmesinde Ameliyatı Bir Daha Düşüneceksiniz

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Canberk Gül, diz ağrılarına neden olan diz kireçlenmesi (gonoartoz) hakkında önemli bilgiler vererek, şunları kaydetti:

‘Tahmin edebileceğiniz üzere diz ağrılarının en önemli nedeni aşırı kilolar yani obezitedir. Ülkemizde özellikle yeni jenerasyonun yemek yeme alışkanlıkları oldukça değişti. Fast food tarzı hazır gıdalar çok fazla tüketilmeye başlandı. Bu tarz hazır gıdaların içindeki kalori miktarları tahmin ettiğinizden çok daha fazla miktarda ve de bu durum obezite yani şişmanlamaya neden oluyor. ‘Obezite hangi mekanizma ile diz ağrısına sebep oluyor?’ diye soracak olursanız. Dizin daha üst tarafında bulunan bölgelerimizdeki ağırlık direkt olarak diz eklemine yük binmesine sebep oluyor. Yapılan araştırmalarda özellikle merdiven inip çıkarken dizinize ağırlığınızın 8-9 katı kadar yük binmektedir. Bu da diz eklemine inanılmaz bir yük binmesine neden oluyor. Diz kireçlenmesi (gonoartroz) genelde yaşlı hastalarda görülüyor.

Kireçlenme terimi aslında yeni kemik oluşumunu ifade etmekte olup yaş ilerledikçe yeni kemik oluşumu artıyor bu da kireçlenmeye yol açıyor. Dizi ağrıyan hastalarımız hekimlere başvuruyor ve de hekimlerimiz röntgen, MR, tomografi gibi radyolojik görüntüleme tetkiklerine başvuruyor. Sonrasında genelde bu görüntüleme bulgularına göre ameliyat kararı veriliyor. Bana göre burada yapılan en büyük hata, hastaları iyi bir şekilde muayene etmeyip ameliyat kararının radyolojik görüntüleme göre verilmesi aslında. Şimdiye kadar yaklaşık 20 bin hastaya yardımcı olmaya çalışan bir hekim olarak diz ağrılarının en büyük nedeni sanılanın aksine kireçlenmeden ziyade diz çevresinde bulunan kas kaynaklı problemlerdir.’

AĞRI KAS KÖKENLİ OLABİLİR

Birçok bölgeden hastanın diz ağrısı şikayetinde bulunduğunu belirten Dr. Gül, ‘Bize başvuran hastaların çoğuna genelde ameliyat önerilmiş oluyor ve de hastalar ameliyat olmak istemedikleri için son çare olarak bize başvuruyorlar. Şimdiye kadar ameliyat önerilen birçok hastamızı uyguladığımız enjeksiyon tedavisiyle iyileştirdik. Bu hastaların çoğu da son dönem ağır kireçlenmesi olan hastalar. Şu anda aklınıza şu soru gelmiş olabilir; 'Nasıl oluyor da herkesin ameliyat önerdiği ağır diz kireçlenmesi olan hastalar tek bir enjeksiyonla eski haline dönüyor?' Eğer iyi bir muayene yapıp hastaların diz ağrılarının kaynağının kas kökenli olduğuna kanaat getirebilirseniz, hastanın grafi veya MR bulguları ne kadar kötü olursa olsun ameliyata gerek kalmadan hastalarınızı tedavi edebilirsiniz’ ifadelerini kullandı.

BU UYARILARI DİKKATE ALIN

Hastalara önemli uyarılarda bulunan Gül, ‘Kesinlikle MR, röntgen gibi radyolojik görüntüleme bulgularına göre ameliyat kararı vermeyin. Ne kadar şiddetli ağrınız olursa olsun bu sizin kesinlikle ameliyat olmanız gerektiği anlamına gelmez. Diz ağrılarının en önemli nedeninin fazla kilolarınız olduğunu unutmayın ve de diz ağrılarınızın azalmasını istiyorsanız mutlaka kilo vermeye çalışın. Sizi gerçekten dinleyen, muayene eden bir hekime görünmeye çalışın’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal