Diyabetik Ayak ve Tedavisi

Vücutta kan şekeri düzenlenmesinde bir bozukluk olan diyabet, organlarımızın ve bunların işlevlerinin bozulmasına yol açar. Şeker hastalarının ayaklarında kapanmayan, iyileşmeyen yaralar meydana gelerek diyabetik ayak hastalığını ortaya çıkarmışlardır.

30.07.2020-14:47 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-14:44) Diyabetik Ayak ve Tedavisi

Şeker seviyesinin belli bir düzeyin üstünde seyretmesiyle oluşan hiperglisemi, kılcal damarlar ve sinirlerde bozulmaya yol açar. Ayakların hissizleşmesiyle beraber yaralar ortaya çıkar. Bozulan kılcal damarların yeteri kadar oksijenli kan iletememesi sonucunda da bu yaralar kalıcı hale gelir.

DİYABETE NEDEN OLAN NEDENLER

Beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve ortalama yaşam süresinin giderek artması ile yaygınlaşan diyabet hastalığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından artık salgın bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.

Sinir hücrelerinin bozulmasıyla cilt bozulmaya başlar ve vücut dıştan gelen mikropları algılayamayarak onları tedavi edemez. Vücuttaki şekerden beslenen mikroplar yayılarak travmaya en açık yer olan ayakta kapanmayan yaralara yol açarak diyabetik ayak hastalığına neden olacaktır.

Şeker yüksekliğinin kontrol edilememesi diyabetik ayakların en önemli sebebidir. Devam eden süreçte yapılan yanlış diyet, sinir hasarı ve yeterli temizlik koşullarının sağlanamamasından dolayı ayakta yaraların oluşumu gözlenir. Devamında ortaya çıkan ayaklarda his azalması ve his kaybı başlayan hastalar daha dikkatli olmalıdır.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Diyabetik ayak hastalığı ortaya çıkan kişi ilk olarak şekerini kontrol altına almalıdır. Hastanın yaşına, boyuna, kilosuna, fiziksel aktivite durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre yeterli ve sağlıklı beslenmesine yardımcı olacak bir diyet ile kontrol sağlanabilir.

Sabah akşam ılık su ve sabunla yıkanarak temizliği sağlanan ayaklar, iyice kurulanmalıdır. Sıcak ve kuru tuttuğunuz ayaklarınızı doğal kremlerle nemlendirin. Hijyen açısından hasta çıplak ayakla dolaşmamalı, yaralarına müdahalede bulunmamalıdır. Diyabetik ayak hastalarında kan akışındaki yetersizlikten dolayı oluşan yaralar için damarlardaki darlık ve tıkanıklıkların giderilmesi gerekir. Damarların açılması yaranın iyileşmesine yardım eden bir tedavi olsa da tek başına yeterli değildir.

Diyabetik hastalarda oluşan yaraları görmezden gelmekten kaçınmalısınız. Basit bir yaranın tedavi edilememesi halinde, ilerleyerek birkaç hafta içinde uzvun kesilmesine sebebiyet verecek riskte olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Yara, hatta kızarıklık saptanır saptanmaz bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Yapılacak olan muayenede hastanın diyabetinin kontrol altında olup olmadığına bakılarak gerekli tedaviler uygulanır. Yaradaki ölü dokular temizlenerek uygun olan pansuman yapılır. Yara yerinde enfeksiyon varsa uygun antibiyotik tedavisine başlanır.

Yaranın önem derecesine ve basit yara bakımı tedavisine verdiği cevaba göre daha birçok ileri tedavi yöntemi uygulanabilir. Bu doğrultuda uzman hekimlere ve yara tedavi merkezlerine başvurmakta fayda vardır. İlerleyen süreçte ayakta duyu bozukluğu başlayan hastalar için ayak bakımına dikkat edilmesi kadar giyeceği ayakkabı seçimleri de önemlidir. Dar, sivri uçlu ve sert ayakkabılar yerine yumuşak ve geniş ayakkabı kullanımı önerilir. Bu tedavilerin hepsi bozulan sinir dolaşımını düzeltmeye yönelik işlemler olmakla birlikte his kusuruna karşı yapılacak olan tedaviler sınırlıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal